О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Безпека життєдіяльності: шляхи вирішення, перспективи збереження життя і здоров’я – глобальна проблема людства


#2 от 25.01.2006

5-та регіональна науково-методична конференція. 1–2 грудня 2005 року

Конференція була присвячена 120-річчю Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут” та 5-річчю Спілки фахівців з безпеки життєдіяльності при Раді ректорів Харківського вузівського центру.

На сучасному етапі розвитку суспільства стало очевидним, що вирішити проблему збереження життя й здоров’я людей, лише удосконалюючи техніку, неможливо. Джерелом небезпеки для населення Харківського регіону та України в цілому є також людський фактор, зокрема недоліки у підготовці фахівців, які керують процесами та людьми на виробництвах. Тому основними напрямками цієї конференції обрані: проблеми безпеки життєдіяльності Харківщини; безпека промислових підприємств, сільського господарства, транспорту; сучасні техніка та обладнання захисту людини й середовища; моніторинг навколишнього середовища; безпека людини в сучасних умовах; навчання з наукового напрямку БЖД; інформаційні та експертні системи у вирішенні питань БЖД; студентство, екологія, БЖД людини.

Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України, Головне управління освіти і науки Харківської обласної держадміністрації, Рада ректорів Харківського вузівського центру, НТУ „ХПІ”, Харківська державна академія міського господарства, Головне управління МНС в Харківській області, обласний Харківський благодійний фонд „Пожежна безпека”, ІТЦ „Діагностика”, Спілка фахівців з безпеки життєдіяльності, кафедра охорони праці та навколишнього середовища НТУ „ХПІ”.

Конференція була проведена 1–2 грудня на базі Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут”. У роботі конференції взяли участь 175 фахівців і було заслухано 97 доповідей. Крім представників 12 вищих навчальних закладів Харкова приїхали фахівці з міст Київ, Суми, Дніпропетровськ. У підготовці та роботі конференції взяли також участь такі організації і установи: Український науково-дослідний інститут екологічних проблем (м. Харків); Український науково-дослідний інститут „УкрВодГЕО” (м. Харків); оперативно-рятувальна служба м. Харкова; Головне управління МНС в Харківській області; державне підприємство ХМЗ „ФЕД” (м. Харків); авторський центр “Безпека життєдіяльності” (м. Харків); науково-методична комісія з безпеки життєдіяльності НМР МОНУ (м. Київ); науково-методична комісія з цивільної оборони НМР МОНУ (м. Київ); Академія управління МВС України (м. Київ); Відкритий міжнародний університет розвитку людини „Україна” (м. Київ).

Учасників конференції привітали проректор НТУ „ХПІ”, професор Г.І. Гринь, перший заступник начальника управління МНС у Харківській області полковник В.Н. Волобуєв, заступник начальника державного управління екології та природних ресурсів Б.М. Заболотний.

У ході роботи конференції була заслухана доповідь Голови Спілки фахівців з безпеки життєдіяльності, завідувача кафедри „Охорона праці та навколишнього середовища”, професора В.В. Березуцького з нагоди п’ятиріччя існування організації.

У рамках конференції працювала студентська секція, на якій було заслухано 14 доповідей студентів харківських вузів. Деякі з них брали участь у роботі попередніх конференцій, тому були нагороджені за активну співпрацю грамотами Ради ректорів Харківського вузівського центру за підписом ректора Національної академії міського господарства професора Л.М. Шутенка.

Велика увага була приділена питанням підвищення кваліфікації викладачів з дисциплін БЖД, „Охорона праці”, „Екологія” та проблемам переходу до Болонської системи освіти. Багато питань задавали Голові науково-методичної комісії з безпеки життєдіяльності В.М. Заплатинському, який виступив з доповіддю про місце дисциплін з безпеки у Болонському процесі. Він зазначив, що тільки осінні події 2005 року (урагани в США, землетрус у Пакистані, соціальні заворушення у Франції , терористичні акти в Іраку, Ізраїлі та багатьох інших країнах світу) змусили громадськість розвинутих країн звернути серйозну увагу на підготовцу у вищих навчальних закладах фахівців з безпеки життєдіяльності. Доповідач підкреслив, що тенденція до об’єднання таких дисциплін, як „Безпека життєдіяльності”, „Екологія”, „Основи охорони праці”, „Охорона праці в галузі”, „Цивільна оборона” ігнорує вимоги Галузевих стандартів вищої освіти та наказ Міністерства освіти і науки України № 240.

Підсумком роботи було прийняття Рішення 5-ї регіональної конференції „Безпека життєдіяльності” та збірка тез, до якої увійшли тези 90 доповідей. Головним висновком Рішення стало визначення важливості і пріоритетності питань безпеки життєдіяльності людини на сучасному етапі розвитку суспільства, а, в світі цього, необхідності об’єднання зусиль усіх фахівців з метою обміну необхідною інформацією та розповсюдження досвіду. Запропонований план дії Спілки фахівців на наступний 2006 рік.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет