О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

НТУ „ХПІ”: вчора, сьогодні, завтра


[Л. Жанни]
#30 от 29.12.2005

Студентська науково-теоретична конференція з такою назвою відбулася 22–23 листопада в нашому вузі. Вона була присвячена 120 річниці з дня заснування університету. Відкрив конференцію ректор НТУ „ХПІ”, Заслужений працівник вищої школи України, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії, д. т. н., професор Леонід Леонідович Товажнянський:

– Сьогодні виповнюється рік після Помаранчевої революції, яка внесла суттєві зміни в життя нашої держави. Є серед них як позитивні, так і негативні моменти, але, беззаперечно, великим здобутком цієї події стало становлення демократії в Україні: тепер кожен з нас має можливість виступити перед аудиторією, висловити свою думку, а ті, хто чинить беззаконня, несуть відповідальність за скоєне.

16 вересня цього року наш вуз приєднався до Великої Хартії університетів, яку ми підписали під час зустрічі ректорів 126 університетів із 40 країн світу в Болонському університеті (Італія). Першим пунктом Хартії є автономія, яка неможлива без демократизації освіти. Університети нашої держави, у тому числі й НТУ „ХПІ”, сьогодні увійшли до демократичного простору європейської освіти. Від командно-адміністративної ми, нарешті, перейшли до демократичної молодіжної політики.

Ґрунтовними і цікавими були доповіді студентів. Михайло Журавський (Н-32а), наприклад, розповів про історію заснування університету. Олеся Незборецька (Н-12а) присвятила свій виступ темі „НТУ „ХПІ” та його участь у Болонському процесі”, Костянтин Войцехівський (АП-25) підготував цікаву доповідь „Гнат Хоткевич – випускник Харківського технологічного інституту”.

Актуальну тему для виступу – „Соціальна активність молоді в Україні” – обрала для себе Марина Богданова (ЕК-24а). Вона відзначила, що соціальна активність молоді визначається рівнем її соціальності, її прагненням реформувати або ж зберегти існуючу в державі владу. Молодь є саме тим прошарком суспільства, який, дорослішаючи, творить світ, у якому живе, безпосередньо впливає на процеси та перетворення, що відбуваються в різних сферах життя країни.

Наступного дня конференція продовжила свою роботу на окремих кафедрах, де були організовані спеціальні секції. Близько 300 студентів, яким небайдужа історія рідного вузу та її сьогодення, з великим задоволенням та ентузіазмом підготували свої виступи. Інтерес студентів до участі в конференції, що вже стала традиційною в нашому вузі, з кожним роком зростає – адже стимулом для цього є можливість проявити себе перед аудиторією товаришів та викладачів, продемонструвати рівень своїх знань з певних предметів та риторичні здібності.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет