О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Барвиста Україна – загальнодержавна виставкова акція


[Л. Тижненко, начальник відділу науково-технічної інформації]
#30 от 29.12.2005

З 15 по 18 листопада в НК „Експоцентр України” (Київ) відбулася виставка-презентація Харківської області в рамках загальнодержавної виставкової акції „Барвиста Україна”, активну участь у якій брав і наш університет.

В експозиції Харківської області і на своєму виставковому стенді НТУ „ХПІ” демонстрував 34 наукові розробки, 30 підручників та навчальних посібників, рекламно-інформаційні матеріали, відеофільми. Серед них треба відзначити розробку тренажерних об’єктів броньованої техніки (кафедра автоматики і управління у технічних системах) та науково-технічні основи захисту авіаційної та ракетної техніки від руйнівних дій та дестабілізуючих впливів електромагнітних факторів природного та штучного походження (НІПКІ „Молнія”), які були відзначені Державною премією України за 2004 р.; технологію термоінтенсифікації процесу видобутку нафти (кафедра інтегрованих технологій, процесів і апаратів); технологію магнітно-імпульсної обробки металів (кафедра інженерної електрофізики); установку для виробництва метанолу і технологію гідроізоляції продуктивного пласта газоконденсатних свердловин (хімічної технології неорганічних речовин, каталізу і екології); технологію відновлення ерозійно-зношених лопаток парових турбін (кафедра металознавства і термічної обробки металів) тощо.

На 5 наших експонатах була позначка „Новий товар 2005 р.” Це INTERNET-базована інформаційно-керована система АСУТП нафтогазовидобувних комплексів (кафедра автоматизованих систем управління); автоматизований електропривод на основі двигуна з ротором, що котиться (кафедри вимірювально-інформаційної техніки та електричних машин); нова технологія виготовлення лицювальної цегли (технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей); модульна теплоустановка (інтегрованих технологій, процесів і апаратів); озонатор медичний (промислової та біомедичної електроніки). Це актуально тому, що наш вуз приймав участь і у Всеукраїнському конкурсі-виставці „Кращий вітчизняний товар року” в номінації „Освіта, наука, інноваційні розробки”.

Експозицію університету відвідали віце-прем’єр-міністр Ю.Мельник, голова Харківської обласної держадміністрації А.Аваков, його заступники та численні фахівці. У рамках програми виставки було проведено круглий стіл „Наука і високі технології в НТУ „ХПІ”.

Круглий стіл пройшов під головуванням ректора НТУ „ХПІ”, професора Л.Л. Товажнянского. З доповіддю „Науково-технологічні розробки університету” виступили Л.Л. Товажнянський, проректор, професор А.П. Марченко; про високі технології в університеті розповіли доцент А.В. Кіпенський („Науково-технічні розробки в галузі біомедичної електроніки”), с. н. с. А.В. Легеза („Метод магнітно-імпульсної обробки металів”), н. с. М.В. Трохін („Автоматизований електропривод на основі двигуна з ротором, що котиться”).

Доповідачі відповіли на численні запитання учасників круглого столу.

Відвідувачі виставки і учасники круглого столу дали високу оцінку розробкам і технологіям університету, підручникам і навчальним посібникам наших викладачів і науковців.

На заключному етапі Всеукраїнського конкурсу-виставки „Кращий вітчизняний товар року” НТУ „ХПІ” визнано переможцем і нагороджено пам’ятним знаком „Виробнику кращих товарів 2005 року”.

„Модульна теплоустановка TS-90tm6” авторів професора Л.Л. Товажнянского, с. н. с. О.Ю. Перевертайленка (кафедра інтегрованих технологій, процесів і апаратів) та „Озонатор медичний OM80/1” авторів професора Є.І. Сокола, доцента А.В. Кіпенського (кафедра промислової та біомедичної електроніки) також визнані переможцями цього конкурсу в номінації „Інноваційні розробки” і нагороджені Дипломами „Переможець Всеукраїнського конкурсу-виставки „Кращий вітчизняний товар року”.

Золоту медаль цієї виставки отримав колектив, до складу якого ввійшли зав. лаб. В.В. Лисенко та н. с. М.В. Трохін (кафедра вимірювально-інформаційної техніки), доцент В.В. Наній (кафедра електричних машин), доцент М.Б. Мараховський (гідравлічні машини) та В.О. Макуха – голова правління АТ „Укрпромобладнання”. Цей колектив представив на розгляд міжнародного журі запатентований процес визначення основних параметрів електродвигуна з ротором, що котиться.

НТУ „ХПІ” – єдиний вуз України, який визнано переможцем конкурсу і удостоєний таких нагород в рамках загальнодержавної виставкової акції „Барвиста Україна”.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет