О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

За програмою ТЕМПУС – 2004


[Доцент О. Решетняк, керівник центру „Перспектива”]
#27-28 от 16.12.2005

Близько 80 років розвивається й поширюється міжнародне співробітництво Харківського політехнічного. Співпрацюють з зарубіжними колегами вчені, педагоги. Аспіранти і студенти виїздять до вузів-партнерів на навчання, професори університетів з різних країн світу читають лекції в аудиторіях політехнічного. Сьогодні НТУ „ХПІ” працює за 64 договорами з 64 університетами й фірмами з 24 країн світу, бере участь у 28 міжнародних проектах (13 освітніх та 15 науково-дослідницьких) обсягом у 3 мільйони євро. Координують цю діяльність створені в нашому університеті Україно-французький центр промислового менеджменту, Американо-український бізнес-центр, Консорціум технічних університетів ЄС–Україна, центр „Перспектива”.

 

За програмою ТЕМПУС – 2004

У жовтні 2005 року Центром „Перспектива” було розпочато новий проект „Створення центрів співпраці між університетами та промисловим сектором” за програмою Європейської Комісії ТЕМПУС–2004. Проект розраховано на 2005–2008 роки у співпраці з Віденським Університетом Економіки та Бізнес-Адміністрування (Австрія), Ліонською компанією EURESIS (Франція) та Національним аерокосмічним університетом „ХАІ”(Україна). Це вже п’ятий міжнародний проект, що реалізується командою Центру „Перспектива”.

Фокус проекту цілком відповідає стратегічному плану НТУ „ХПІ”, згідно з яким однією з першочергових задач є побудова ефективного зворотнього зв’язку з роботодавцями для підвищення якості освіти і, як наслідок, конкурентоспроможності випускників на ринку праці. Участь НТУ „ХПІ” у проекті буде націлена на розробку моделі співпраці між університетами та промисловим сектором, а також на впровадження деяких механізмів цієї моделі. Використовуючи 7-річний досвід співпраці з американськими університетами та успішної реалізації програм з економічного розвитку у Харківському регіоні, Центр „Перспектива” ініціював розробку цього проекту.

До роботи над проектом також залучено факультети бізнесу та фінансів, електроенергетичний факультет та університетський Центр кар’єри. В рамках реалізації проекту в НТУ „ХПІ” заплановано:

  • подальший розвиток послуг кар’єрного консультування для студентів,
  • опробування механізму діяльності консультаційно-координаційних Рад за участю провідних підприємств та організацій регіону,
  • створення двох учбово-практичних лабораторій, де студенти старших курсів зможуть виконувати проекти на замовлення підприємств, що буде сприяти підвищенню конкурентоспроможності майбутніх фахівців на ринку праці.

Команда проекту впевнена в його успішній реалізації не тільки через безперечну та усвідомлену його важливість для вищої освіти й економічного зростання України, а й завдяки досвіду та зацікавленості іноземних партнерів у побудові ефективних зв’язків з бізнесом. Ліонська компанія EURESIS – багаторічний партнер Україно-французького Центру НТУ „ХПІ” – є лідером у впровадженні проектів з трансферу технологій у Франції. Перевагою проекту також є залучення до співпраці Віденського Університету Економіки та Бізнес-Адміністрування – навчального закладу, що має найбільший вплив в сфері менеджмент-освіти Австрії.

Перша зустріч міжнародної робочої групи проекту за участю усіх сторін відбулася наприкінці жовтня у Харкові, під час якої було обговорено цілі та завдання проекту з керівництвом університету. Ректор НТУ „ХПІ”, професор Л.Л. Товажнянський підкреслив особливу цінність та своєчасність проекту в умовах змін, що відбудуться найближчим часом в освітньому просторі відповідно до вимог Болонського процесу.

Сотні спеціалістів – інженерів, вчених, професорів – з дипломом Харківського політехнічного працюють у різних куточках світу. Вони приїздять до alma mater, пишуть, дякуючи педагогам за міцні знання, не забувають Харків, пам’ятають російську мову, яку вивчили на підготовчому факультеті НТУ „ХПІ”.

Сьогодні в нашому університеті навчається близько 800 студентів та понад 20 аспірантів із 30 країн світу.

На знімку: студентка підготовчого факультету Нак’яззе Нуліат з Уганди.

Фото В. Русиновського.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет