Розвивають національне надбання

[Професор В. Кравченко, д. т. н., директор НДПКІ „Молнія”]
#27-28 от 16.12.2005

Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут (НДПКІ) „Молнія” є одним із найяскравіших у сузір’ї інститутів-супутників Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут”. Він добре відомий не тільки в Україні, але й далеко за її межами, як найбільший науково-дослідний та випробувальний центр, що спеціалізується в галузі техніки і електрофізики високих напруг, техніки сильних електричних і магнітних полів, теорії та практики забезпечення вимог електромагнітної сумісності та стійкості об’єктів, що містять в своїй основі радіо- та електротехнічне обладнання. Особливе місце в роботі інституту займають питання, пов’язані з дослідженнями дії електромагнітних імпульсів природного та штучного походження. За своїм технічним оснащенням і практичними можливостями НДПКІ „Молнія” не має аналогів не тільки в СНД, але і в країнах Європи та Азії.

На знімку: (зліва направо) лауреати Державної премії 2004 року В.І. Кравченко, Ю.С. Немченко і Г.М. Коліушко.

НДПКІ „Молнія” сьогодні - це всесвітньо відома школа в галузі техніки та електрофізики високих напруг, електромагнітної сумісності та стійкості технічних засобів, яка розпочала формуватись ще в 70-х роках минулого сторіччя. Сьогодні 5 співробітників інституту є докторами і 15 - кандидатами технічних наук.

У 80-ті роки на полігоні НДПКІ було випробувано більш як 3,5 тисячі об’єктів. Для випробувань стаціонарних об’єктів, насамперед ракетно-космічної техніки, були створені пересувні імітатори і вимірювальне обладнання, що багато років використовувалися у великомасштабних випробуваннях на космодромах Байконур і Плісецьк. Основними замовниками робіт у колишньому СРСР були найбільші науково-дослідні і науково-виробничі об’єднання. Зараз інститут виконує роботи в інтересах підприємств і організацій Національного космічного агентства України, Міністерства промислової політики України, Міністерства палива та енергетики України, Міністерства оборони України. Середній річний обсяг фінансування робіт, що виконує інститут, складає понад два мільйони гривень. З українських замовників можна виділити КБ „Південне”, КБ ім. Антонова, харківські підприємства „Хартрон”, „Арсенал”, ім. Малишева, ім. Шевченка, „Комунар” і ін.

Розвиток наукової діяльності інституту реалізується багатьма шляхами, включаючи міжнародні партнерські зв’язки. НДПКІ „Молнія” організував широке міжнародне наукове співробітництво з такими науковими установами, як Лос-Аламоська Національна лабораторія (США), Вища Ліонська інженерна школа (Франція), Університет ім. Отто фон Герікке (Магдебург, Німеччина), Китайська космічна корпорація науки і техніки (Пекін) та ін.

Високовольтними установками, розробленими інститутом, оснащені провідні науково-дослідні бази і випробувальні центри Росії (Москва, Сергіїв Посад, Санкт-Петербург, Арзамас-16 та ін.).

Згідно з Постановами Кабінету Міністрів України експериментальна база дослідно-випробувального полігону НДПКІ „Молнія” була включена до реєстру наукових об’єктів, що становлять Національне надбання України.

В 2000 році високовольтні установки, якими оснащена експериментальна база НДПКІ „Молнія” - об’єкт Національного надбання, наряду з установками 11 провідних центрів США, Германії, Франції, Росії та ін. увійшли до Міжнародного реєстру унікального світового випробувального обладнання (ІЕС 61000-4-32).

За результатами Академічного рейтингу популярності та якості „ЗОЛОТА ФОРТУНА” у 2002 році Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут „Молнія” нагороджено Срібним дипломом та Стелою у номінації „Якість третього тисячоліття”.

Співробітники НДПКІ „Молнія”: директор інституту, доктор технічних наук, професор В.І. Кравченко, заступник директора з наукової роботи, кандидат технічних наук, старший науковий співробітник Г.-М. Коліушко, головний метролог Ю.С. Нємченко спільно з співробітниками авіаційного науково-технічного комплексу „Антонов” (Київ), Державного конструкторського бюро „Південне” (Дніпропетровськ) та Національного авіаційного університету (Київ) за розробку та впровадження в Україні сучасних науково-технічних основ захисту авіаційної та ракетної техніки від руйнівних дій та дестабілізуючих впливів електромагнітних факторів природнього та штучного походження з безпосереднім використанням об’єкту університету, що становить національне надбання, одержали Державну премію України у галузі науки і техніки за 2004 рік.

Запорукою успішного розвитку інституту є його висококваліфіковані фахівці, тісна навчально-науково-виробнича інтеграція з багатьма підрозділами університету, вміння гнучко спрямовувати напрямки діяльності інституту відповідно до сучасних вимог науки та промисловості України.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет