О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вітаємо Григорія Яковича Якименка


[Колектив кафедри технічної електрохімії]
#26 от 15.11.2005

Вітаємо Григорія Яковича Якименка

– професора кафедри технічної електрохімії, талановитого вченого, досвідченого викладача, прекрасну людину, що відзначає 13 листопада свій ювілейний день народження!

Закінчивши у 1958 році з відзнакою Харківський політехнічний інститут за спеціальністю «Технологія електрохімічних виробництв», Григорій Якович пройшов трудовий шлях від інженера-технолога до начальника гальванічного цеху одного з провідних підприємств Харкова – заводу «Електроапаратура», потім повернувся до alma mater, на рідну кафедру. Набутий практичний досвід став фундаментом для вагомої дисертаційної роботи, яку він блискуче захистив у 1967 році.

З притаманною йому енергією Григорій Якович активно включився в педагогічну та науково-дослідну роботу, очолив наукову групу, працював над удосконаленням технології нанесення електролітичних покрить металами та сплавами, деякий час стажувався в Віденському Технічному Університеті. Григорій Якович – автор численних наукових праць, 18 авторських свідоцтв на винаходи, серед яких розробка принципово нових водорозчинних полірувальних паст, що успішно використовуються на гіганті автомобільної промисловості – заводі АвтоВАЗ (м. Тольятті), екологічно безпечних розчинів для пасивування, комплексних електролітів для нанесення функціональних покриттів та багато інших.

Людина талановита виявляє свої здібності у будь-якій сфері, чим би вона не займалася. Григорій Якович – прекрасний методист. За його безпосередньої участі складалися всі навчальні плани спеціальності «Технічна електрохімія» та нової спеціальності «Хімічна технологія рідкісних розсіяних елементів та матеріалів на їх основі», підготовку фахівців за якою кафедра розпочала з вересня 2005 року. Підсумком творчого підходу до розробки навчальних планів є впровадження в навчальний процес нових дисциплін, які відповідають сучасним вимогам виробництва.

Григорій Якович – вихователь з великої літери, протягом 8 років він працював заступником декана факультету ТНР і 16 років – деканом підготовчого відділення. Він по-батьківськи ставиться до студентів, майже всіх пам’ятає не тільки в обличчя, а й за іменами та прізвищами, знає їх проблеми і завжди допомагає корисними порадами. Без перебільшення можна сказати, що Григорій Якович – улюблений викладач для багатьох випусків студентів. До речі, він має стаж педагогічної роботи 40 років, є кваліфікованим та досвідченим викладачем. З грифом Міністерства освіти і науки України ним видані підручник «Технічна електрохімія. Частина 3», навчальні посібники «Технологія виробництва друкованих плат» і «Алгоритми і програми розрахунків у технічній електрохімії», розроблені програми для виконання практично всіх розрахунків в курсовому та дипломному проектуванні на рівні проектних організацій.

Багато зусиль Григорій Якович приклав до обладнання обчислювального класу кафедри сучасними комп’ютерами. Та і головний комп’ютер самого Григорія Яковича – його інтелект – працює без збоїв і за швидкістю виконання математичних операцій з великими числами, як і раніше, може змагатися з інтелектом штучним.

Григорій Якович – зразковий батько, голова родини. Зі своєю вірною супутницею, Таісією Михайлівною, навчалися в одній групі, працювали на одному заводі, виховали двох синів, радіють та пишаються улюбленими онучками.

Людина щирої душі, Григорій Якович не змінюється з роками, залишається небайдужим, працьовитим, енергійним, генерує новітні ідеї, які успішно впроваджує в навчальний процес.

Викладачі, співробітники та студенти кафедри технічної електрохімії щиро вітають Григорія Яковича з 70-річчям та бажають йому міцного здоров’я і невичерпного натхнення на подальші яскраві досягнення.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет