Визначні досягнення в науці

[Олег Гриб, доктор технічних наук]
#1-2 от 10.02.2022

Свою науково-педагогічну діяльність професор Є.І. Сокол присвятив розробці перетворювачів електричної енергії, які генерують вищі гармоніки в електричні мережі, від яких живляться споживачі. У той же час Євген Іванович розробляв пристрої, що усувають ці гармоніки електричної енергії, це дозволило підвищувати якість електричної енергії в системах електропостачання. У даному напрямі було отримано значні результати, відображені у наукових роботах. Наприклад, за останній час за редакцією Є.І. Сокола вийшло понад 12 монографій, 11 підручників і навчальних посібників. Загалом під авторством Євгена Івановича опубліковано 310 наукових статей, отримано 43 патенти.

Вагомим досягненням професора Є.І. Сокола стало його обрання в 2012 році членом-кореспондентом Національної академії наук України та ректором Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» у 2015 році.

Професор Є.І. Сокол – лауреат премії ім. С.О. Лебедєва НАН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки за створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України. Наукові досягнення Євгена Івановича знані в світі, 65 його статей надруковані в міжнародних наукових журналах в базі Scopus. Професор Є.І. Сокол є організатором Міжнародної конференції IEEE KhPI Week on Advanced Technology, а результати його наукової роботи були відзначені Академією наук України як визначні досягнення в науці за 2021 рік.

Олег Гриб, доктор технічних наук, професор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет