«Вища школа Харківщини – кращі імена»

[Владислав Назаренко]
#1-2 от 10.02.2022

Лауреатами традиційного XXIІІ обласного конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» стали двоє представників нашого університету – головний науковий співробітник кафедри фізики металів та напівпровідників, д. ф.-м. н., професор Валерій Володимирович Кондратенко в номінації «Науковець» та начальник кафедри хімії та бойових токсичних хімічних речовин Військового інституту танкових військ, доцент, полковник Сергій Юрійович Петрухін у номінації «За шляхетний приклад служіння українському народові».

Професор В. В. Кондратенко визнаний в Україні та за її межами вчений, який плідно продовжує і творчо розвиває традиції наукової школи харківських політехніків у галузі росту, структури та фізичних властивостей тонких плівок. Є висококваліфікованим фахівцем у галузі плівкового матеріалознавства, структурних і фазових перетворень в плівкових композиціях, рентгенівській оптиці. Він один із «старожилів» кафедри. В ХПІ, який закінчив у 1972 році, працює вже майже півстоліття. Зараз очолює лабораторію рентгенівської оптики. Протягом багатьох років був науковим керівником або виконавцем 12 міжнародних проектів за програмами CRDF, INTAS, PECO, INCO-Copernikus. Зараз є співвиконавцем замовлення МОН України, а також відповідальним за співпрацю з Інноваційним Центром Крос-Масштабних Матеріалів Університету Чжецзян (КНР) та Університету штату Іллінойс в Урбані Шампань (США) («CSMIC»).

В межах проведених професором В.В. Кондратенком досліджень було захищено 6 кандидатських дисертацій, він був науковим консультантом докторської дисертації. Його наукові результати були використані при викладанні курсів «Рентгенівська оптика» та «Аналітичні методи дослідження елементного складу матеріалів» для студентів спеціальності «Прикладна фізика та наноматеріали».

Професор В. В. Кондратенко – автор понад 200 наукових праць, серед яких розділ у монографії «Laser Ablation and its Applications» (видавництво Springer) та більше 10 патентів. Його індекс Хірша складає 19.

Завідувач кафедри фізики металів і напівпровідників Сергій Володимирович Малихін вважає Валерія Володимировича одним з авторитетних та провідних співробітників. Під його керівництвом багато молодих вчених стали висококваліфікованими спеціалістами. Частина з них працює у провідних лабораторіях світу. Науковий співробітник кафедри Леонід Конотопський: «Валерій Володимирович – визнаний в Україні та за кордоном фахівець у технології виготовлення рентгенівських дзеркал. Завдяки його чуйному керівництву я успішно захистив свою дисертацію».

Д. ф.-м. н., професор Олександр Юрійович Сіпатов зазначає, що Валерій Володимирович стояв біля витоків нового напряму у фізиці тонких плівок, який свого часу очолював Л.С. Палатник, результатом його роботи стало створення рентгенівських дзеркал для м’якого рентгенівського діапазону. Віддзеркалююча здатність нових дзеркал, які застосовуються у спектрометрах для дослідження плазми, космосу тощо, вийшла на рівень, вищий за світові стандарти.

Підготував Владислав Назаренко.

На знімку Ігоря Гаєвого, зробленого в лабораторії рентгенівської оптики, В.В. Кондратенко (в центрі) з колегами.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет