Важливим етапом у розвитку Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» є
підписання першого прямого міжнародного договору з однією з провідних німецьких
компаній в галузі виробництва продуктів харчування Allfein Feinkost GmbH & Co.
KG. Такий обмін досвідом дає можливість поліпшити якість підготовки фахівців,
закріпити теоретичні знання та практичні навички. Основний напрямок взаємної
співпраці – організація стажування та практики для студентів НТУ «ХПІ» на
виробничих майданчиках підприємства.
Компанія Allfein Feinkost GmbH & Co. KG є одним з провідних
високотехнологічних німецьких виробників м’ясної продукції та постачання
напівфабрикатів. Її заводи розташовані в містах Цербст, Лоне, Данненберг и
Лааге-Кронскамп. Allfein Feinkost GmbH – одне з найбільших підприємств з
автоматизованого виробництва продуктів харчування конвеєрного типу і знаходиться
під пильним державним контролем з дотримання санітарно-гігієнічних норм та норм
трудового законодавства Німеччини. Основна частина робітників – громадяни
Німеччини та країн Європейського Союзу або ж студенти, до числа яких цього року
вперше увійшли харківські політехніки.
Першим етапом у реалізації договору стала організація та проведення
виробничої практики для студентів ХПІ на потужностях німецького підприємства. І
24 грудня перша група з 22 студентів Навчально-наукового інституту хімічних
технологій та інженерії відправилась до Німеччини.
Німецький центр взяв на себе обов’язки в організації та повному
документальному супроводі виїзду студентів на виробничу практику. Ми з гордістю
відзначаємо, що кожен політехнік отримав повний комплект із 18 різних
документів, що є своєрідним рекордом за час роботи нашого центру.
Для студентів ця практика не лише зараховується відповідно до навчального
плану, а й дає можливість заробити (11 євро на годину до вирахування податків).
Тобто вони отримують безліч можливостей: попрацювати на провідному підприємстві
Німеччини, покращити знання німецької мови, помандрувати Європою, отримати
практичний досвід і заробити (орієнтовно 1500 євро/місяць), щоб повернувшись до
Харкова, зосередитися на навчанні, не відволікаючись на підробітки, і якнайкраще
підготуватися до вступу до магістратури.
Це перший практичний досвід співпраці з подібними європейськими
підприємствами, і виникали певні труднощі. Україна і Німеччина мають різні
підходи до проведення та проходження практик, та наш центр доклав максимум
зусиль, щоб надати студентам підтримку. На жаль, деякі студенти виявилися
неготовими влитися у вже спрацьований колектив і з першого ж дня приступити до
виконання обов’язків, і одна із них навіть повернулась до України достроково.
Цей досвід показовий, адже лише бажання жити, як у Німеччині, мало, потрібно
вміти працювати, як в Європі.
Освітній центр «Німецький технічний факультет» має намір розширювати та
поглиблювати співпрацю з компанією Allfein Feinkost GmbH. Уже формується
наступна група для проходження виробничої практики, і цією пропозицією
зацікавилися не лише студенти харківського Політеху, а й інших університетів!
Головна умова – навчання за фахом харчових технологій або споріднених із ними,
бажання отримати досвід практичної роботи на одному з провідних підприємств
галузі у Німеччині та бажання заробити!
Денис Мешков, керівник Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ».
На знімку: студенти на підприємстві Allfein Feinkost GmbH під час обідньої
перерви.