Політех у стилі STEM

[Ксенія Мінакова, доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ»]
#1-2 от 10.02.2022

З 17 по 28 січня НТУ «ХПІ» радо вітав школярів та їх батьків, вчителів на «Канікулах у стилі STEMCamp School». Ця програма проводиться на базі креативного простору для творчості «Простір ідей: Science&Museums». Протягом двох тижнів молоді вчені та викладачі нашого університету знайомили учнів середніх і старших класів з дивовижним світом науки і новітніх технологій. Гості слухали цікаві лекції, брали участь у різноманітних дослідах та лабораторних роботах, ставили експерименти, на майстер-класах вчилися робити полімерні іграшки, святковий марципан, дізнавалися про властивості сучасних надпровідних матеріалів, харчові Е-добавки, ліки. Вони занурилися у світ хімії, приладів контролю, принципів енергоефективності, вирішення конфліктів, більше дізналися про корисні копалини України, полімери, фізику графену, енергетику та електромеханіку, пізнавальну електроніку, фізику води, харчову хімію, екологічні проекти та взяли участь у соціально-економічних іграх.

Ці канікули вже стали доброю традицією, і проводяться за сезонами: весняні, осінні, зимові, і кожного разу збирають велику кількість охочих. На жаль, в останні роки дається в знаки пандемія, і ми маємо дотримуватися певних вимог, аби зменшити ризик захворювання. Так, цього року на заходах було не більше 30 слухачів одночасно, а загальна кількість учасників «Канікул у стилі STEMCamp School» склала близько 400 чоловік.

Завдяки всебічній підтримці ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола з 2017 року університет упевнено прямує у напрямку профорієнтації учнів загальноосвітніх шкіл у стилі STEM. І починалося все з відкриття платформи для творчого розвитку дітей та молоді – Арсеналу Ідей «Простір Ідей: Science&Museums». Цей проект створює можливості рівного доступу до творчого та освітнього середовища для людей з інвалідністю, тим самим роблячи суттєвий внесок у розвиток інклюзивного суспільства. В Арсеналі ідей виступали з лекціями запрошені ректором Є.І. Соколом популяризатори науки з Іспанії, США, Великої Британії, тут проводились майстер-класи і семінари. Розвиток STEM-освіти набирав обертів, і в 2019-му наш університет став базою для європейської конференції «HSCI’2019» (Hands-on Science), яка об’єднала педагогів, методистів, популяризаторів науки, студентів. Для школярів і вчителів проводяться літні школи STEMCamp School і STEMCamp for educators, і кожен з проектів має власні особливості. Впродовж 5 років у STEM заходах в НТУ «ХПІ» взяли участь близько 15000 відвідувачів.

Ксенія Мінакова, доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ», IEEE STEM Ambassador, представник Hands-on Science Network та Українського національного вузла Міжнародного Дня світла UNESCO.

На фото Валерія Таємницького: в центрі Ксенія Мінакова.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет