О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вікторія – значить перемога!


#18 от 21.12.2021

Вікторія Віталіївна Тараненкова – доцент кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей – одна з тих, хто 2021 року успішно захистив наукову дисертацію. Всього за рік в НТУ «ХПІ» побільшало кандидатів наук та PhD на 96, а докторів – на 22. Вчений ступінь, заслужено отриманий цими науковцями, є показником успішного розвитку наукових шкіл НТУ «ХПІ», спадкоємності традицій, вагомості наукового доробку дисертантів.

У докторській дисертації Вікторії Віталіївни досліджено фізико-хімічну оксидну систему, на основі якої синтезуються функціональні матеріали різного спеціального призначення, наприклад, для служби в пасивних системах захисту ядерних енергетичних установок, або в’яжучі матеріали для тампонування нафтогазових свердловин. «Атмосфера в колективі нашої кафедри, – говорить Вікторія Віталіївна, – спонукає до наукового пошуку. Завдяки широкому спектру наукових інтересів, інноваційному характеру розробок, інтеграції з підприємствами кафедра збагачує «інтелектуальний капітал» університету й країни. 6 докторів наук кафедри постійно піклуються про наукове зростання викладачів і співробітників.

Професор Михайло Іванович Рищенко є для мене вчителем і прикладом, він надихав мене на працю над майбутньою докторською дисертацією. Багато чому навчив зав. кафедри професор Ярослав Миколайович Пітак, неоціненну допомогу надала професор Галина Миколаївна Шабанова – приклад для багатьох, зокрема, в роботі зі студентами, аспірантами. Її вихованці працюють у безлічі навчальних закладів по всій країні. Тепле, справді батьківське ставлення до студентів – непорушна традиція нашої кафедри. Я отримую велике задоволення від роботи зі студентами, радію, коли вдається зацікавити кожного хоч вирощуванням кристалів, хоч участю в конкурсах, у яких, до речі, перемагає багато моїх підопічних».

Студенти Вікторії Віталіївни щороку стають переможцями конкурсів наукових робіт – від Внутрішньовузівського до Всеукраїнського. Читачі нашої газети вперше познайомилися у 2018 році з такими «срібними» призерами Міжнародного конкурсу наукових проектів студентів інженерних спеціальностей ICAMES, що проводиться в Босфорському університеті (Туреччина). Під керівництвом доцента В.В. Тараненкової студенти-керамісти ще тричі отримували грант на участь у цьому конкурсі – у 2019 році вони посіли перше місце та отримали нагороду «Multidimensional Award», а у 2020 і 2021 рр. отримали сертифікати за високі бали.

Це лише один приклад наукового наставництва Вікторії Віталіївни, один із аспектів захопленої праці цієї енергійної, талановитої жінки. Ще вона зберігає й розвиває унікальну, єдину в НТУ «ХПІ» колекцію мінералогічного музею, що містить зразки, які налічують сотні, а деякі – навіть тисячі років! Доцент В.В. Тараненкова викладає одні з найцікавіших дисциплін – «Кристалографію та мінералогію» та «Технічну петрографію», є співавтором 2 монографій та 3 навчальних посібників, тільки за останні 5 років опублікувала 37 наукових праць (з них – 27 спільно зі студентами) у фахових наукових виданнях України та зарубіжжя.

Вітаємо Вікторію Віталіївну зі здобутою перемогою, якою відзначений для неї рік, що минає! Нових успіхів у новому році!

На знімку: учасники відбіркового фіналу освітньо-стипендіальної програми Chernovetsky Investment Group – CIG R&D LAB Kharkiv Ірина Тимошенко і Павло Корекян та їх науковий керівник доцент В.В. Тараненкова.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет