Другий етап відбору освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB 2021–2022 – учасники і переможці

[Руслан Кривобок]
#17 от 30.11.2021

Широкий спектр наукових напрямків, розмаїття талантів, величезний творчий потенціал політехніків демонструє щороку реалізація освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB у нашому університеті.

«Перетворюємо ідеї на гроші» – такий девіз міжнародної інвестиційної компанії (CIG), яка підписала 4 роки тому Меморандум про співпрацю з Національним технічним університетом «ХПІ». Разом ми втілюємо освітню стипендіальну програму CIG R&D LAB, завдяки якій створюється механізм мотивації студентів, аспірантів, молодих вчених університету до проведення наукових та інноваційних розробок, отримання навичок комерціалізації ідей і розробок, напрацювання механізмів реалізації інноваційних проектів. Інвестиційний потенціал Chernovetskyi Investment Group складає понад 100 млн. доларів, а проекти реалізовані у 7 країнах світу. За весь час дії програми вчені і студенти НТУ «ХПІ» розробили і представили понад 100 стартапів, а Chernovetskyi Investment Group інвестувала в їх подальше втілення більш як 2,5 млн. гривень. Унікальність цієї програми в тому, що вона здійснює менторську підтримку стартапу від його початку до виведення на ринок.

Стати учасником наукових досліджень, розробником стартапів, досягнути їх впровадження в економіку може сьогодні кожен студент-політехнік.

CIG R&D LAB – складова унікальної інноваційної структури, створеної в НТУ «ХПІ», яка дозволяє викладачам, вченим, аспірантам і студентам здійснювати комерціалізацію своїх наукових розробок. Керівництво університету, ректор професор Є.І. Сокол, проректор з наукової діяльності професор А.П. Марченко ініціювали і всіляко сприяли створенню цієї структури. Стартап-центр «Spark», Chernovetskyi Investment Group (CIG) відбирають кращі стартапи наших молодих вчених. У ео Business incubators найкращі ментори світу навчають вмінню створювати стартапи, розвивати їх, впроваджувати. Це відбивається на конкретних результатах – у 2020–2021 навчальному році інноваційними структурами університету комерціалізовано наукові розробки на суму понад 40 млн. грн.

Стартап-рух – це новий ефективний шлях, яким наша держава і, зокрема, ХПІ рухаються вперед. Він випробуваний у багатьох європейських країнах. Тому сьогодні, інтегруючись у світовий науковий та освітній простір, ми використовуємо ті підходи з комерціалізації інтелектуальної власності, які є у світі. Вперше серед технічних університетів східного регіону України була успішно реалізована в НТУ «ХПІ» преінкубаційна програма Innovation & Entrepreneurship Bootcamp. Головною метою проекту було: підвищення обізнаності про стартап-рух серед молоді, створення доступного інформаційного каналу для отримання своєчасної та якісної інформації з цієї теми від експертів.

Для нашого університету дуже важливим є співробітництво з Першим венчурним інвестиційним Фондом Chernovetskyi Investment Group. Щойно відбувся півфінал IV сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB, у якому взяли участь 17 команд НТУ «ХПІ». Молоді вчені та студенти ХПІ онлайн представляли експертам – представникам університету та Chernovetskyi Investment Group (CIG) – напрацювання своїх стартапів. За результатами пітчів визначили чотири команди-переможниці. Тепер протягом 10 місяців команди харківських політехніків розвиватимуть свої проекти, щоб у фіналі сезону представити готовий продукт і поборотися за грант на подальший розвиток.

Конкурс студентських стартапів має велику популярність серед політехніків. Студенти, аспіранти, молоді вчені беруть участь у підготовці проектів, щоб продемонструвати свої досягнення та ідеї у розвитку технологій. Тут можна провести реальну історичну паралель – наш університет, у минулому Харківський практичний технологічний інститут (1885 р. заснування), мав у своєму складі кілька невеличких підприємств – механічний, газовий, содовий, миловарний, маслобійний заводи. Тут втілювалися щойно розроблені вченими й студентами передові на той час технології і отримувався реальний економічний результат. Таким чином можна вважати наш Політех родоначальником стартапів, ми повертаємося до давньої традиції.

Розроблені технології, інновації та передові досягнення науки в НТУ «ХПІ» з допомогою економічних інструментів комерціалізуються, допомагають суспільству бути благополучним і успішним, в тому числі і створювати нову якість життя майбутніх поколінь політехніків, шляхом реалізації найпередовіших інвестиційних проектів. І стати учасником цього процесу вже сьогодні можеш і ти, студенте НТУ «ХПІ»!

Руслан Кривобок, заступник завідувача науково-дослідної частини, куратор програми CIG R&D Lab в НТУ «ХПІ».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет