Вірність традиціям, відданість справі

#17 от 30.11.2021

23 листопада відзначив своє 60-річчя директор навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії, доктор технічних наук, професор І.М. Рищенко.

Ігор Михайлович є представником славетної династії політехніків, проте він завжди послідовно і наполегливо йшов своїм власним оригінальним шляхом у науці і педагогічній діяльності і за майже 40 років роботи став знаним висококваліфікованим фахівцем у галузі хімічної та біоінженерії.

З відзнакою закінчив Харківський політехнічний інститут у 1985 році за спеціальністю «Технологія неорганічних речовин». З вересня 1994 року і дотепер щороку професор Рищенко зустрічає першокурсників і відкриває їм чарівний світ хімічних перетворень на кафедрі загальної та неорганічної хімії НТУ «ХПІ». На студентських форумах електроенергетиків, електромеханіків та машинобудівників завжди можна прочитати захоплені відгуки про викладача загальної хімії Ігоря Рищенка. Їх автори – і першокурсники, і дорослі люди, які давно вже стали фахівцями та вилетіли з рідної Alma Мater у велике життя, пам’ятають його дотепи, які моментально стають крилатими виразами. Пишуть про його людяність і чуйність, його абсолютно неординарне вміння розповідати просто про складне та непомітно для студентів підтягувати їх до свого рівня.

Коли наприкінці 2018 року три хімічні факультети НТУ «ХПІ» об’єдналися в інститут хімічних технологій та інженерії, ні в кого не викликало сумнівів, що першим директором об’єднаного хімфаку має стати саме Ігор Михайлович. Спокійний, врівноважений, вдумливий, він скрізь (і в студентському гуртожитку, і на вченій раді) є тією людиною, яка погасить будь-який конфлікт і знайде оптимальний вихід із будь-якої ситуації. Причому зробить це доброзичливо, з повагою та любов’ю до людей. Сфера наукових інтересів професора Рищенка досить широка. Він був співвиконавцем міжнародного проекту в межах програми TEMPUS TACIS «Складання системи перепідготовки фахівців регіональних та муніципальних екологічних служб в Україні» разом з Ліонським Університетом Клода Бернара (Франція), Ліонською Вищою Інженерною Школою (Франція) та Гранадським Університетом (Іспанія). В якості відповідального виконавця або керівника відповідно до планів МОН України виконував дослідження за чотирма держбюджетними темами в царині технології неорганічних речовин, каталізу та екології та кількома госпдоговірними НДР.

Ігор Михайлович є дійсним членом галузевої експертної ради Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти зі спеціальності 161 – Хімічна технологія та інженерія від харківського Політеху. Протягом понад 3 років він є головним редактором збірника наукових праць «Вісник НТУ «ХПІ» серія «Хімія, хімічна технологія та екологія». Загальна кількість його публікацій складає 206 робіт наукового та навчально-методичного характеру, з яких 56 робіт після захисту докторської дисертації.

А тепер надамо слово колегам-політехнікам.

Роман Томашевський, директор навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки: «Я познайомився з Ігорем Михайловичем при призначенні нової генерації директорів і деканів у лютому 2018 року і був вражений інтелігентністю цієї людини та її незабутнім баритоном. Ігор Михайлович привертає загальну увагу і поєднує в собі якості справжнього керівника: стриманість, конкретність, уміння бачити суть речей і, звичайно ж, людяне ставлення до кожного. Саме ці якості дозволили вивести ННІХТІ у лідери хімічної освіти України. І все це Ігор Михайлович поєднує з природженими якостями педагога. Я можу з усією відповідальністю сказати, що студенти навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки люблять пари з загальної хімії, відвідуваність тут є практично стовідсотковою!

Висловлюю найтеплішими словами повагу та захоплення всіма гранями талантів Ігоря Михайловича та бажаю йому найміцнішого здоров’я, невичерпної енергії та людського щастя».

Анна Винокурова, голова первинної профспілкової організації студентів навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії: «Від студентського самоврядування вітаю нашого Ігоря Михайловича із ювілеєм! Це та людина, на яку хочеться рівнятися – мудра, цілеспрямована, відповідальна, весела. Дорогий Ігорю Михайловичу! Бажаю Вам підкорити ще багато вершин, завжди залишатися сміливою людиною та мудрим керівником, бажаю ніколи не сумніватися у своїх силах і щоразу перемагати. Нехай ваше життя буде наповненим найрадіснішими емоціями! Будьте щасливі, оточуйте себе щирими, вірними та добрими людьми!»

Сергій Биканов, заступник директора навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії з виховної роботи: «Моє знайомство з Ігорем Михайловичем відбулося, коли я був школярем випускного класу і прийшов на екскурсію до ХПІ, де у хімічному корпусі нас зустрів високий гарний хлопець в окулярах, він яскраво, з гумором розповідав нам про Політех, про його хімічні спеціальності. Потім я вступив до ХПІ на кафедру кераміки, яку на той час очолював Михайло Іванович Рищенко. Під його керівництвом я закінчив університет, він був головою Вченої ради, де я захищав дисертацію. І ось тепер, через багато років, коло замкнулося: я працюю під керівництвом його сина, Рищенка Ігоря Михайловича – людини, яку я побачив у ХПІ першою. З тих далеких часів Ігор Михайлович досяг багато чого: захистив кандидатську та докторську дисертації, став директором інституту, професором, автором багатьох наукових праць, викладачем-професіоналом найвищого рівня. Та часто крізь зовнішність солідного доктора наук проступає образ молодої, веселої, привабливої людини, яка не тільки вміє чудово говорити і переконувати, а ще й робить це з гумором, майже з акторською майстерністю. Студенти люблять і цінують його за харизму, гумор і, звичайно ж, за високий професіоналізм. Люблю та поважаю Ігоря Михайловича і я – його заступник із роботи у гуртожитку. З днем народження, Ігорю Михайловичу!»

Ректорат, дирекція та колектив навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії щиро вітають шановного ювіляра. Нехай Ваші знання та досвід, Ігорю Михайловичу, ще довгі роки служать на благо нашого університету!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет