Творчий проект – твій старт у технологічне майбутнє

[Руслан Кривобок]
#16 от 15.11.2021

Стати учасником наукових досліджень, розробником стартапів, досягнути їх впровадження в економіку може сьогодні кожен студент-політехнік. В НТУ «ХПІ» створена унікальна інноваційна структура, яка дозволяє викладачам, вченим, аспірантам і студентам здійснювати комерціалізацію своїх наукових розробок, тобто перетворювати свої ідеї на гроші. Стартап-центр «Spark», Chernovetskyi Investment Group (CIG) відбирають кращі стартапи наших молодих вчених. У ео Business incubators найкращі ментори світу навчають вмінню створювати стартапи, розвивати їх, впроваджувати. Це відбивається на конкретних результатах – у 2020/2021 навчальному році інноваційними структурами університету комерціалізовано наукові розробки на суму понад 40 млн. грн.

Стартап-рух – це новий ефективний шлях, яким наша держава і, зокрема, ХПІ рухаються вперед. Він випробуваний у багатьох європейських країнах. Тому сьогодні, інтегруючись у світовий науковий та освітній простір, ми використовуємо ті підходи з комерціалізації інтелектуальної власності, які є у світі. Вперше серед технічних університетів східного регіону України була успішно реалізована в НТУ «ХПІ» преінкубаційна програма Innovation & Entrepreneurship Bootcamp. Головною метою проекту було підвищення обізнаності про стартап-рух серед молоді, створення доступного інформаційного каналу для отримання своєчасної та якісної інформації з цієї теми від експертів.

Для нашого університету дуже важлива співпраця з Першим венчурним інвестиційним Фондом Chernovetskyi Investment Group. Вже четвертий рік в НТУ «ХПІ» успішно реалізується освітня стипендіальна програма CIG R&D Lab цієї інвестиційної компанії. У третьому сезоні CIG R&D LAB від ХПІ брали участь більше тридцяти стартап-проектів, що є найбільшим досягненням нашого університету серед ЗВО. З числа учасників цієї програми було відібрано п’ять кращих. Протягом року команди харківських політехніків працювали з менторами, експертами та стипендіальною підтримкою Фонду над цими стартапами. Рішенням журі переможцями були визнані два актуальних стартап-проекти – WeLight і Opty team, їх команди отримають фінансові інвестиції – по 250 тис. грн. кожна.

Стартував черговий сезон освітньо-стипендіальної програми CIG R&D Lab 2021/2022. Із 31 поданого проекту було відібрано 17 найцікавіших. А переможцями другого етапу відбору стали 4 стартапи, авторами, розробниками яких є студенти, аспіранти, молоді вчені.

Розроблені технології, інновації та передові досягнення науки в НТУ «ХПІ» з допомогою економічних інструментів комерціалізуються, допомагають суспільству бути благополучним і успішним, у тому числі і створювати нову якість життя майбутніх поколінь політехніків шляхом реалізації найпередовіших інвестиційних проектів. Технологічне суспільство, винахідливість змінюють сучасний світ на краще. І стати учасником цього процесу вже сьогодні можеш і ти, студенте НТУ «ХПІ»!

Руслан Кривобок, заступник завідувача науково-дослідної частини, куратор програми CIG R&D Lab в НТУ «ХПІ».

Увага! Детально про учасників сезону 2021-2022 освітньо-стипендіальної програми CIG R&D Lab ми розповімо в наступному випуску газети.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет