Ніч науки

#13 от 29.09.2021

17 вересня до нашого університету завітали почесні гості – представники Міністерства освіти і науки України, посольства Сполучених Штатів Америки, міської та обласної адміністрацій, IT Cluster, ректори вищих навчальних закладів України.

Однією зі значних подій цього дня було урочисте відкриття аудиторії, присвяченої видатному вченому-теплоенергетику, доктору технічних наук, академіку Академії наук Вищої школи, заслуженому працівнику освіти України, професору кафедри теплотехніки та енергоефективних технологій ХПІ Борису Олексійовичу Левченку.

Церемонія відкриття відбулася в Лабораторному корпусі кафедри теплотехніки та енергоефективних технологій, яку вчений очолював 22 роки. Серед почесних гостей заходу були ректор ХПІ, професор Євген Сокол, виконуючий обов’язки міського голови Харкова Ігор Терехов, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка, донька вченого – державна уповноважена з питань гендерної політики України Катерина Левченко, директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко та інші. Учасниками події були викладачі та студенти кафедри.

Зі значущою подією всіх привітав ректор ХПІ, професор Євген Сокол. Він зазначив, що відкривати пам’ятні дошки, аудиторії в пам’ять про видатних науковців, які зробили неоціненний внесок у розвиток вишу, – це традиція харківського Політеху.

Виконуючий обов’язки міського голови Харкова Ігор Терехов (на знімку в центрі) розповів присутнім, що знав вченого Левченка особисто. Своїми спогадами про нього поділилися донька вченого Катерина Левченко, друзі сім’ї – доктор юридичних наук Олександр Бандурка та почесний ректор ХПІ Леонід Товажнянський, зазначивши прогресивність і актуальність наукових праць вченого, його інтелігентність, мужність і вміння інтуїтивно дивитися на багато кроків вперед.

18 вересня наш університет став учасником освітнього проекту «Ніч науки», що вже всьоме був реалізований у Харкові. Як і завжди, провідні вищі навчальні заклади нашого міста, науково-дослідні інститути відчинили двері для всіх, хто цікавиться дослідженнями та найсучаснішими досягненнями харківських учених. Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» представив своїм гостям багато цікавих розробок.

Всі бажаючі могли відвідати лабораторію блискавок у високовольтній залі електротехнічного корпусу, для них були організовані цікаві екскурсії до Музею історії та територією університету. Гості відвідали локацію «цікавої хімії», побачили вражаючі експерименти, прослухали захопливі лекції, взяли участь у майстер-класах. У холі електротехнічного корпусу розташувалася STEM-зона, підготовлена нашими фізиками і механіками, фахівцями з електроніки та робототехніки. Школярі були у захваті від екскурсії до лабораторії двигунів внутрішнього згоряння, де історію цієї галузі було представлено в двигунах різних епох. У науково-технічній бібліотеці поряд з цікавими виставками викладачі навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу в ігровій формі знайомили відвідувачів зі світом фінансів та управління. Школярі взяли участь в нашому інтерактиві в Innovation Campus, де були представлені кращі стартапи центру «SPARK», а також відвідали експозицію STEM-освіти, яку підготували викладачі та студенти Харківського комп’ютерно-технологічного коледжу НТУ «ХПІ».

Розважально-музичний супровід забезпечили неймовірно яскраві колективи з Палацу студентів НТУ «ХПІ».

Фото Валерія Таємницького.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет