«Бажаю ХПІ подальшого розквіту!»

[Професор Геннадій Тульський, завідувач кафедри технічної електрохімії]
#9 от 28.05.2021

Олена Сергієнко з відзнакою закінчила магістратуру кафедри технічної електрохімії у грудні 2020 року. Наукову роботу «Полілігандний електроліт для нанесення декоративного покриття сплавом мідь-цинк», яка посіла у XV Харківському регіональному конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук 2 місце, вона виконала під керівництвом доцента В. М. Артеменко.

«Спочатку в бакалавраті, а потім в магістратурі Олена виконала значний обсяг досліджень щодо отримання електролітичного сплаву міді з цинком типу «жовта латунь» з метою використання для нанесення захисно-декоративних покриттів, – розповідає Валентина Мефодіївна. – Сплав міді з цинком був першим електролітичним сплавом, винайденим у 1841 році відомим фізиком Б. С. Якобі при електролізі розчину ціаніду калію з мідним і цинковим анодами, який і зараз не втратив своєї актуальності. Зазвичай, для нанесення латунних покриттів у промисловості використовуються ціанідні електроліти, унікальність яких пояснюється тим, що саме в цих електролітах найкращим чином реалізуються умови для сумісного розряду іонів міді і цинку з утворенням латунного сплаву. Проте ціанідні електроліти надзвичайно токсичні, і проблема виключення їх з технологічних процесів не втрачає актуальності. Під час виконання роботи Олена освоїла сучасні методи досліджень: лінійну і циклічну вольтамперометрію, хронопотенціометрію, елементний аналіз сплаву та ін., за допомогою яких довела доцільність використання для отримання сплаву міді з цинком полілігандної системи пірофосфат – цитрат, запропонувала імовірний механізм перебігу катодного процесу, обґрунтувала склад електроліту, режими електролізу, визначила основні технологічні характеристики електроліту. Пірофосфатно-цитратний електроліт не містить токсичних сполук, стабільний в експлуатації і може бути адекватною заміною токсичних ціанідних електролітів у технологічних процесах отримання захисно-декоративних покриттів «під золото».

Доцент кафедри технічної електрохімії В. М. Артеменко є одним з найбільш досвідчених викладачів кафедри, співавтором підручника з технічної електрохімії і навчальних посібників з теоретичної електрохімії та кінетики електродних процесів. Напрямок її досліджень – створення на основі полілігандних систем екологічно безпечних і стабільних при експлуатації електролітів для отримання покриттів металами і сплавами, які за своїми властивостями не поступаються покриттям з ціанідних розчинів.

Відзначимо, що всі дослідження Олени Сергієнко проводились у рамках ініціативної теми викладачів кафедри і молодіжного проекту за безпосередньої участі і консультативної допомоги керівника молодіжного проекту с. н. с., д. т. н. А. О. Майзеліс.

«Ця тема була обрана невипадково, адже моїм улюбленим металом є мідь, – говорить Олена. – У правильному співвідношенні міді та цинку виходить покриття красивого золотистого кольору. Головною задачею моєї дипломної роботи було отримання електроліту латунування без використання ціанідів, які шкідливі для навколишнього середовища. Я вдячна за отримані якісні знання всім викладачам кафедри, особливо В. М. Артеменко, А. О. Майзеліс, С. А. Лещенку, О. Ю. Бровіну, Г. Г. Тульському. Я буду довго пам’ятати свій рідний Політех, цікаве студентське життя, відповідальну профспілкову діяльність, своїх друзів. Бажаю ХПІ подальшого розквіту та цілеспрямованих студентів!».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет