О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

На здобуття Державної премії України


[Ю. Зайцев, Вчений секретар НТУ „ХПІ”]
#20-21 от 15.09.2005

Оцінка вчених Національного технічного університету „ХПІ” є вагомим аргументом для експертів Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки. 7 вересня Вчена рада розглянула і обговорила подання циклу робіт циклу робіт „Розробка, створення, освоєння виробництва та впровадження сімейства моделей вітчизняних сучасних пасажирських вагонів для швидкісних перевезень”, висунутого на здобуття Державної премії у 2005 році.

Робота, що виконувалася спеціалістами Крюковського вагонобудівного заводу, „Хартрон-Експрес ЛТД", Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту їм. академіка В.Лазаряна та Державної адміністрації залізничного транспорту України „Укрзалізниця”, є своєчасною і важливою для народного господарства України, – таку думку висловили відомі вчені, професори, зав. кафедр НТУ „ХПІ” В.І. Омельяненко, П.О. Качанов, проректор А.П. Марченко.

Було відзначено сучасний науковий підхід до створення серії пасажирських вагонів, які можуть забезпечувати перевезення пасажирів зі швидкістю руху 160 – .200 км/год. При цьому було враховано сучасний світовий досвід, досягнута ціла низка наукових, конструкторських та технологічних рішень, які відображені у 192 наукових публікаціях та об'єктах права інтелектуальної власності. Розроблені і впроваджені понад 2500 нових технологічних процесів створення окремих деталей, загального складання та монтажу систем пасажирських вагонів.

За короткий термін на базі попередніх конструкцій, що виготовлялися на вітчизняному підприємстві „Крюковський вагонобудівний завод”, були розроблені і виготовлені 7 модифікацій вагонів для швидкісного руху, які відповідають усім вимогам світового сучасного рівня до пасажирського рухомого складу залізниць. Найголовніше, відзначали учасники обговорення, що пасажири українських залізниць вже змогли оцінити роботу вагонобудівників – вони вже їздять у нових комфортабельних вагонах.

В результаті всебічного обговорення Вчена рада визнала високий науково-технічний рівень роботи і одностайно проголосувала за пропозицію ректора, професора Л.Л. Товажнянського підтримати авторів – вчених і виробничників, вважаючи їх гідними присудження Державної премії України в галузі науки і техніки в 2005 році.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет