О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Науковець, тренер, молода мама


[Ігор Гаєвий]
#4-5 от 15.03.2021

Кафедра фізичного виховання нашого університету, якій у минулому році виповнилося 70 років, сьогодні є одним з найвідоміших в Україні та за її межами центрів студентського фізичного виховання і спорту. Тут започаткована і успішно розвивається власна науково-педагогічна школа із соціальних, педагогічних, психологічних і методичних питань підтримки здоров’я студентів. Науковці та викладачі кафедри проводять наукову роботу з напрямків, пов’язаних з вдосконаленням системи індивідуальної підготовки спортсменів різної кваліфікації (керівник – к. пед. н., професор НТУ «ХПІ» О. В. Юшко); використанням педагогічних умов, методів, засобів фізичної культури для загальної та професійно-прикладної підготовки студентів (к. пед. н., професор НТУ «ХПІ» Н. Ю. Борейко); формуванням і розвитком лідерського потенціалу особистості у сфері фізичної культури і спорту (к. пед. н., доцент А. О. Тіняков). Тільки за останні роки свої дисертаційні роботи з різних наукових напрямків захистили викладачі кафедри – професори Н. Ю. Борейко, О. В. Юшко, доценти К. М. Блещунова, А. С. Горлов, викладачі А. О. Тіняков, Т. Д. Арабаджи, А. Ю. Рочняк та інші.

Викладач кафедри фізвиховання, тренер команди з самбо НТУ «ХПІ» Ірина Юріївна Ляшуга дисертаційну роботу присвятила вивченню науково-організаційних засад розвитку метрологічного забезпечення в Україні за період з 1901 р. до початку XXI ст., працюючи над дисертацією під керівництвом професора О. Є. Тверитнікової на кафедрі історії науки і техніки ХПІ. Випускниця кафедри інформаційно-вимірювальних технологій і систем нашого університету ще студенткою виступала у складі збірної України, виконала норматив майстра спорту з боротьби самбо, дзюдо та боротьби на поясах, сім разів ставала чемпіоном України з боротьби самбо, неодноразовим призером першості Європи та світу з боротьби самбо, чемпіоном Європи та світу з боротьби на поясах. Не один рік поспіль стипендіатку Вченої ради ХПІ Ірину Ляшугу визнавали кращою спортсменкою університету.

«Завдяки підтримці ректорату наша збірна з боротьби самбо є лідером серед команд вищих навчальних закладів України, – говорить героїня цієї публікації. – З ініціативи ректора НТУ «ХПІ» Євгена Івановича Сокола та проректора Магомедєміна Ісамагомедовича Гасанова з 2018 року проводиться турнір на призи ректора ХПІ з боротьби самбо серед студентів та абітурієнтів. Зазначу, що ці змагання не мають аналогів у нашій державі! На цьому спортивному святі ми запрошуємо абітурієнтів до вступу в НТУ «ХПІ», показуємо їм всю красу та модернізацію університету. Сьогодні нам є чим пишатися, адже цього року наші студенти Мирослава Савченко та Кирило Солоха стали чемпіонами України та відібралися на першість Європи, яка відбудеться у травні на Кіпрі».

В правилах змагань представників східних єдиноборств є такий термін «іппон». Це найвища оцінка судді в поєдинку, що негайно приводить до перемоги спортсмена, який успішно провів прийом. Такого тріумфу Ірина досягала не тільки у спорті, а й у повсякденному житті. Вона блискуче захистила свою дисертаційну роботу, причому зробила це, будучи на 7(!) місяці вагітності. А зараз вже виховує синочка Леоніда, не виключено, майбутнього чемпіона. Незважаючи на декретну відпустку, Ірина Ляшуга не забуває і про своїх вихованців-спортсменів. Допомагає їм готуватися до міжвузівських змагань та чемпіонату Європи.

Ми поздоровляємо Ірину Ляшугу з яскравими перемогами і бажаємо їй подальших успіхів у науці, спорті та вихованні майбутнього чемпіона!

Підготував Ігор Гаєвий.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет