О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Важливо відчувати себе затребуваним!»


#3 от 25.02.2021

Доктор технічних наук, старший науковий співробітник, доцент Роман Валентинович Зайцев став переможцем обласного конкурсу «Вища школа Харківщини: кращі імена» у номінації «Молодий науковець». Вже протягом п’яти років він завідує кафедрою фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики, її випускник нашого університету очолив у віці 30 років, а до цього навчався тут в аспірантурі, працював викладачем-стажистом та старшим викладачем.

Діяльність цього молодого талановитого науковця та керівника багатогранна. Він був співвиконавцем кількох науково-дослідних робіт, проекту Держзамовлення, гранту Національного фонду досліджень України, керівником молодіжних НДР «Автономна гібридна фотоенергетична установка з інтелектуальною системою відбору потужності», «Розробка конструктивного рішення гнучкої тонкоплівкової сонячної батареї для гібридної термофотоенергетичної установки автономного теплопостачання».

Доцент Роман Зайцев – автор понад 200 наукових та науково-методичних видань (з них 40 у науковій базі Scopus), 10 патентів України, монографії, 2 навчальних посібників, він є членом експертної ради МОН з експертизи проектів наукових робіт, Галузевої експертної ради Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, організаційних та програмних комітетів Міжнародних наукових конференцій IEEE Ukraine.

Брав участь у міжнародних проектах Erasmus+ Teaching and Training Higher Education – KA107 International mobility (Чехія), 2017 р., Erasmus+ Teaching and Training Higher Education – KA107 International mobility (Греція), 2018 р., був виконавцем STCU Project 4301 «The development of laboratory technology for preparation the flexible solar cells on the CdTe base» та State Order Project 477 «The development photoenergy system based on multijunction silicon solar cells with vertical diode junction».

Наукові інтереси доцента Р. В. Зайцева пов’язані з дослідженнями електричних та електронних властивостей, діодних параметрів, спектральної залежності фоточутливості, фотоелектричних характеристик для оптимізації тонкоплівкових та монокристалічних сонячних елементів; розробкою високоефективних сонячних елементів і перетворювачів на основі напівпровідникових структур; розробкою імітаторів сонячного спектра нового типу для дослідження параметрів сонячних батарей та ін.

Вагомі результати наукової діяльності Романа Валентиновича були відзначені стипендіями Президента України та Кабінету Міністрів України для молодих вчених, премією Президента України для талановитих молодих вчених, стипендією Верховної Ради України для молодих вчених – докторів наук, він неодноразово визнавався кращим молодим науковцем ХПІ.

«Сьогодні середній вік співробітників кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики трохи вищий за 40 років, – розповідає герой цієї публікації. – Ми, молоді науковці, знаходимо спільну мову і між собою, і з більш досвідченими нашими колегами. Впевнений, що у будь-якому колективі дуже важливим є діалог. Тому на кафедрі завжди йде корисне, предметне спілкування, ми залучаємо молодь до активної роботи з наукових досліджень. На жаль, не завжди є можливість заохочувати талановитих молодих науковців матеріально, але у них є бажання, зацікавленість, ентузіазм. Викладачі кафедри відкриті до нових наукових, педагогічних віянь, як вітчизняних, так і міжнародних. Наші співробітники беруть активну участь у міжнародних освітніх та наукових програмах, отримують гранти на подальші дослідження. Взагалі ж приємно бачити позитивну динаміку розвитку науки, яка намітилася в останні роки і в нашому університеті, і в країні в цілому. Це пов’язано з належним державним фінансуванням сектору, де працюють молоді науковці, у яких з’являється можливість займатися реальними науковими темами, відчувати себе затребуваними».

На знімку (зліва направо): заступник голови Харківської облдержадміністрації Є. В. Грицьків, доцент Р. В. Зайцев та ректор Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна В. С. Бакіров.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет