Історія однієї указки

[Олена Любченко, професор, завідувач кафедри фізики]
#3 от 25.02.2021

До 90-річчя від дня народження професора В. М. Косевича

На кафедрі фізики є указка, якій вже понад 55 років. У чому її цінність? Чому звичайна дерев’яна указка стала незвичайною, цінною реліквією і навіть берегинею історії? Відповідь на ці питання дають наявні на ній написи. З цією указкою захищали свої дисертації аспіранти та здобувачі, науковим керівником яких був видатний вчений, відомий фахівець в галузі електронної мікроскопії та дослідження структури тонких плівок, професор, доктор фізико-математичних наук Вадим Маркович Косевич (1931–2016 рр.). Після кожного захисту він зачинявся ненадовго в своєму кабінеті і вирізав на указці прізвище здобувача наукового ступеня і рік захисту. Таким чином, на указці виявилося 25 імен науковців, що захистилися в період з 1964 по 2004 рік. Основна частина цих наукових робіт була виконана на кафедрі теоретичної та експериментальної фізики, засновником і керівником якої з 1972 р був В. М. Косевич. За цей період на кафедрі ТЕФ були проведені сотні наукових досліджень, результати яких опубліковані в престижних наукових журналах, повідомлені на багатьох наукових конференціях різного рівня, виконані десятки госпдоговірних і держбюджетних робіт.

Наукова школа професора В. М. Косевича була широко відома в Радянському Союзі і користувалася заслуженим авторитетом. Якщо до наукових досліджень можна застосувати таке поняття як «Знак якості», то роботи, виконані під керівництвом Вадима Марковича, були саме такими. Монографії В. М. Косевича донині є тією науковою класикою, яка не старіє; вони є настільними книгами для нових поколінь фахівців у галузі електронної мікроскопії тонких плівок. На кафедрі ТЕФ були виконані піонерські роботи з візуалізації кристалічної решітки, із застосуванням комп’ютерних методів теоретичного розрахунку електронно-мікроскопічних зображень, з вивчення епітаксіального росту і дефектної структури металевих і напівпровідникових плівок.

Не можна не згадати і про педагогічний дар В. М. Косевича, його вміння пояснити, зацікавити, надихнути. Його лекції, доповіді на конференціях, виступи на вчених радах були яскравими подіями, що надовго запам’ятовувалися. Він був висококласним лектором і доповідачем, талановито малював і писав вірші, був мудрим керівником і просто чудовою людиною. Його поважали колеги і любили учні, багато з яких згодом стали його колегами. У 2017 році на базі кафедр ТЕФ і ОЕФ була створена кафедра фізики, на якій традиції, закладені Вадимом Марковичем Косевичем, дбайливо зберігаються тими, чиї імена були багато років тому вирізьблені на історичній указці рукою Учителя.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет