Гуртожитки в період карантину

[Владислав Назаренко]
#1-2 от 08.02.2021

Наприкінці 2020 року представники делегації НТУ «ХПІ» на чолі з ректором Євгеном Соколом перевірили стан студентських гуртожитків Політеху. Вони поспілкувалися зі студентами, ознайомилися з їхніми побутовими умовами, а також результатом ремонтних робіт і організацією порядку в гуртожитках (на знімку). Традиційно було проведено конкурс на кращий гуртожиток Політеху 2020 року. Пальму першості, як і минулого року, утримує гуртожиток №2.

Конкурсна комісія університету затвердила такий рейтинг:

I місце – гуртожиток №2 (вул. Зубенка, 9а), II – №12 (вул. Целіноградська, 32), III – №7 (вул. Переможна, 19), IV – №14 (вул. Балканська, 19), V – №9 (вул. Целіноградська, 38), VI – гуртожиток №11 (вул. Целіноградська, 48), VII – гуртожиток №13 (вул. Клочківська, 218а), VIII – №5 (вул. Пушкінська, 79/5), IХ – №1 ( «Гігант», секції 6–9) (вул. Пушкінська, 79/1).

Переможців конкурсу нагородять дипломами I, II та III ступенів, ініціативні студенти і співробітники адміністрації гуртожитків будуть відзначені подяками ректора на засіданні Вченої ради університету.

Наше інтерв’ю

Редакція газети «Політехнік» звернулася до голови студради гуртожитку №14, який посів 4 місце. На наші запитання відповідає Євген Тарасенко.

 – Чи подобається тобі робота на посаді голови студради гуртожитку?

 – Робота непроста і досить цікава. Переважно багато рутинних речей, які необхідно просто зробити і забути. Але багато й позитивних моментів – у постійному спілкуванні, великої комунікації зі студентами. Іноді це буває надмірно, наприклад, коли першокурсники дзвонять о першій годині ночі і питають, чи є в університеті осінні канікули, як у школі. Але в цілому мені подобається.

 – Які твої основні обов’язки? Чи є складнощі в роботі?

 – Взагалі складно описати межі діяльності, тому що доводиться нести відповідальність за всі процеси, які відбуваються, спільно з адміністрацією гуртожитку: завідувачкою Аллою Вікторівною Занько, а також з її підлеглими. Моя робота полягає у визначенні потреб гуртожитку і його мешканців, формуванні завдань, делегуванні їх членам студради, контролі за виконанням і допомогою в разі виникнення труднощів.

 – Як COVID-19 вплинув на роботу гуртожитку?

 – Сильно, так само, як і в інших закладах: масковий режим, створення кімнат для самоізоляції, постійна дезінфекція з ранку до ночі, заборона проводити сторонніх осіб, медичне обстеження перед поверненням до гуртожитку навіть при від’їзді на декілька днів.

 – Чого не вистачило вашому гуртожитку, щоб зайняти в конкурсі 1 місце?

 – Мало досвіду – практично повністю нова студрада. На перших зборах в цьому році зі мною за одним столом сиділи лише кілька людей, з якими я працював у минулому році. Знадобилося багато часу для навчання нових членів основним принципам функціонування студентської ради спільно із заступником декана Андрієм Володимировичем Івахненком. Завдяки спільній роботі ми спрацювалися і в результаті почали показувати гарний результат.

 –Чи допомагає ректорат з ремонтом, а також з вирішуванням інших проблем?

 – Велика подяка ректорату за допомогу та інтерес до життя гуртожитку, незважаючи на завантаженість більш глобальними питаннями. Щороку проводиться ремонт даху, минулого року, наприклад, реставрували поріг, в цьому – ремонтували кімнати для студентів. Нам би не вистачило можливостей здійснити ці проекти своїми силами.

Довідка: на балансі НТУ «ХПІ» знаходиться 15 гуртожитків, в яких мешкає понад 6 тисяч студентів. Контроль за організацією ремонтних робіт здійснює ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол, роботи курирує проректор Магомедємін Гасанов.

Підготував Владислав Назаренко.

Фото Валерія Таємницького.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет