О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Безмежна відданість науці


#1-2 от 08.02.2021

16 січня на 58 році життя перестало битися серце доктора фізико-математичних наук, професора, завідувача кафедри «Матеріалознавство», прекрасної людини О. В. Соболя.

Життя Олега Валентиновича пов’язане з ХПІ: у 1986 р. він з відзнакою закінчив фізико-технічний факультет, а потім працював на кафедрі фізики металів та напівпровідників під керівництвом професора Л. С. Палатника. 2009 року став професором кафедри «Матеріалознавство». Він був прекрасним педагогом, його учні перемагали у всеукраїнських і міжнародних конкурсах студентських наукових робіт та олімпіадах, захищали дисертації, одержували премії Президента України для молодих учених.

Творче надбання О. В. Соболя – більш як 750 опублікованих робіт в Україні й за кордоном, в числі яких 10 монографій та 8 навчальних посібників (2 з яких перевидано за кордоном). Автор понад 200 наукових праць (h-індекс 26) у виданнях, індексованих у базі Scopus, та більш як 550 наукових праць, які входять до бази Google Scholar. Під керівництвом професора О. В. Соболя виконано понад 50 тем за держзамовленням, господарчих договорів із провідними промисловими підприємствами та науковими установами, великі міжнародні проекти з Brookhaven National Laboratory (США), ЄО аерокосмічних досліджень і розробок (Велика Британія) тощо. Його розробки запатентовані в Україні та за кордоном, здобували нагороди спеціалізованих виставок.

О. В. Соболь був провідним експертом НАН України, Польської академії наук, найбільших світових видавництв Elsevier і Bilingual Publishing. Був головним редактором, членом редколегій та офіційним рецензентом 27 міжнародних високорейтингових журналів, головою науково-методичної комісії та заступником голови наукової секції МОН України, членом експертної ради при Акредитаційній комісії України, розробником стандартів вищої освіти. Видатний науковець Олег Соболь був фундатором всесвітньо відомої наукової школи зі структурної інженерії поверхні на макро-, мікро- та нанорівнях.

Олег Валентинович завжди буде прикладом безмежної відданості своїй професії, милосердя та мудрості. Світла пам’ять про нього збережеться в наших серцях назавжди.

Колективи кафедри матеріалознавства та НТУ «ХПІ».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет