О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Досліджує проблеми рухомого складу залізниць


[Владислав Назаренко]
#1-2 от 08.02.2021

У Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей 2019/2020 навчального року взяли участь 178 студентів нашого університету. За підсумками II туру переможцями стали 62 студенти Харківського політехнічного.

Одним із переможців конкурсу у категорії «Інфраструктура залізничного транспорту (рухомий склад залізниць та тяга поїздів, транспортні споруди, залізнична колія)» став Денис Штабровський (Е-М219г). Його робота «Приміський електропоїзд з асинхронними тяговими електродвигунами та бортовим інерційним накопичувачем енергії» виконана під керівництвом доцента кафедри електричного транспорту та тепловозобудування (ЕТТ) Лілії Вікторівни Овер’янової у рамках наукового напряму «Накопичувачі енергії  для залізниць».

«Використання накопичувачів енергії, як у тяговій мережі, так і на рухомому складі залізниць, в перспективі – один із ефективних засобів економії енергетичних ресурсів та захисту навколишнього середовища, – розповідає Лілія Вікторівна. – З відомих на сьогоднішній день чотирьох типів накопичувачів, придатних для цього (двошарові конденсатори, літієво-іонні акумулятори, маховики і надпровідні магніти), зараз реалізовані лише три перших типи.

Науковий напрямок «Накопичувачі енергії для залізниць» розвивається вже давно. Професором кафедри ЕТТ В. І. Омельяненком раніше було розроблено проект електромеханічного інерційного накопичувача енергії для тягової мережі Харківського метрополітену. Параметри накопичувача і робочі характеристики підібрані таким чином, щоб взаємодіяти з навантаженням – тяговою мережею, як правило, з неістотно мінливою напругою.

Дослідження властивостей такого роду накопичувачів в умовах їх роботи на рухомому складі залізниць на сьогоднішній день є актуальною задачею та визначило напрям науково-дослідної роботи.

Ми пишаємося тим, що студенти залучаються до наукової роботи, цікавляться здобутками кафедри, прагнуть розвиватися. Вітаємо Дениса з перемогою у конкурсі та бажаємо йому примножувати здобутки кафедри у цьому напрямку!».

Розмовляв Владислав Назаренко.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет