Керівник, організатор, спортсмен

[Олена Блошенко]
#1-2 от 08.02.2021

У номінації «Завідувач (викладач) кафедри фізичного виховання» дипломом переможця був нагороджений кандидат педагогічних наук, доцент, професор університету, завідувач кафедри фізичного виховання НТУ «ХПІ» О. В. Юшко.

Олексій Володимирович – майстер спорту СРСР з водного поло, суддя національної категорії, закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут та Харківський державний інститут фізичної культури.

На кафедрі фізичного виховання нашого університету він працює з 1987 року, а у 2015-му її очолив. Зараз викладає дисципліни: «Фізичне виховання» (загальні групи, група спортивного вдосконалення), «Експлуатація спортивних споруд», «Правові основи фізичної культури і спорту», «Теорія і методика фізичного самовдосконалення», є керівником випускних робіт бакалаврів і магістрів, очолює ДЕК.

О. В. Юшко працював з жіночою та чоловічою командами з водного поло, брав активну участь у будівництві нового спорткомплексу, в організації роботи таборів «Політехнік» та «Студентський», змагань пам’яті видатного політехніка, двократного олімпійського чемпіона Олексія Баркалова, національних, міжнародних змагань з синхронного плавання, плавання, водного поло. Олексій Володимирович плідно працює у Федерації синхронного плавання України, у ГО «Федерація водного поло України».

Професор О. В. Юшко – автор понад 35 друкованих наукових праць у вітчизняних та міжнародних фахових виданнях, має статті у науковометричній базі Scopus, співавтор 3 монографій, 5 науково-методичних посібників з педагогіки, психології, валеології, фізичного виховання, спорту, рекреації.

Під керівництвом професора О. В. Юшка на кафедрі проводиться робота з вдосконалення організації навчального процесу, розробляється стратегія розвитку діяльності кафедри за напрямами підготовки, забезпечується впровадження інноваційних технологій у навчальний процес, оновлюється матеріально-технічне забезпечення навчальних занять та тренувального процесу. Викладачі кафедри беруть участь у наукових форумах. Наприклад, у конференції «Здоров’я нації і вдосконалення фізкультурно-спортивної освіти в Україні», яка у 2019 році з ініціативи декана факультету соціально-гуманітарних технологій, професора А. В. Кіпенського та за підтримки колективу кафедри була успішно переведена у статус міжнародної. Випускова спеціальність існує й розвивається, відкриваючи нові можливості кафедри у застосуванні вимог Болонського процесу. У 2020 році кафедра фізичного виховання відзначила своє 70-річчя та 25-річчя випускової спеціальності.

Разом зі своїми колегами-однодумцями Олексій Володимирович був ініціатором та організатором проекту нової спортивно-оздоровчої бази у харківському лісопарку, яка завдяки підтримці ректора Є. І. Сокола та за активної участі проректора М. І. Гасанова була відкрита у минулому році. У 2020-му розпочалася реконструкція стадіону з застосуванням сучасного покриття та будівництвом трибун.

Сьогодні кафедра фізичного виховання продовжує рухатися вперед й гідно втілює свою місію у вихованні студентської молоді, популяризації здорового способу життя. Багатолітня успішна науково-педагогічна робота О. В. Юшка була відзначена Подякою ректора НТУ «ХПІ» та Подякою Міністерства молоді та спорту України, які він отримав до 135-річчя харківського Політеху.

Олена Блошенко, доцент кафедри фізичного виховання НТУ «ХПІ».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет