На першому плані – кожна особистість

[Ігор Литвиненко]
#1-2 от 08.02.2021

Моє повоєнне покоління політехніків виросло разом із газетою ХПІ. Ми прийшли вчитися в напівзруйновані корпуси політехнічного, у вільний від занять час студенти й викладачі відбудовували інститут. Це були голодні й холодні часи для всього народу, тим паче, для студентів. Однак згадується більше хороших подій – лекції улюблених професорів, дружба в гуртожитку, святкові вечори в студентському клубі. І всі ці події назавжди зберігала газета, сьогодні її комплекти за всі роки, починаючи з 1951-го, зберігаються в редакції. Є там і інформація про роботу студентів у колгоспах області. Мені приємно, що зібрана вона і за моєї участі –  на моєму автомобілі ми з журналістами Леніною Бєляковою та Зоєю Капустіною об’їздили тоді кілька районів Харківської області.

Важко перелічити теми газетних статей і репортажів, окремо хочу відзначити одну, яка була і є постійною в «Політехніку». Вже згадані Леніна Бєлякова, Зоя Капустіна, пізніше Світлана Землянська, Ігор Гаєвий, Марина Абрамчук, Поліна Ніколенко з непідробним інтересом зверталися до бойових біографій та мирної діяльності ветеранів ІІ Світової війни. Газета постійно писала про їх воєнні звитяги та життя і працю в нашому інституті. Ці люди прийшли в інститут у військових шинелях, піднімали його з руїн, ставали вченими, керівниками кафедр і факультетів, вихователями нових поколінь студентів. У газетних статтях поставали особистості, гідні наслідування, молодь краще пізнавала своїх наставників. І сьогодні продовжується в «Політехніку» ця традиція – увага до кожної окремої людини, від заслуженого професора до наймолодшого студента.

Вітаю колектив газети з ювілеєм і бажаю нових успіхів у вашій важливій справі!

Ігор Литвиненко, студент, а згодом професор НТУ «ХПІ» з 1945 по 2015 рр.

На знімку на першому плані: Ігор Іванович Литвиненко (справа) та ветеран ІІ Світової війни, учасник бойових дій Петро Андрійович Авілов.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет