Дружна родина

[Професор Валентина Шевченко]
#1-2 от 08.02.2021

Кафедрі 100 років! І останні 10 років моя доля пов’язана з кафедрою електричних машин. Теж ювілей, нехай і маленький. Час – дивовижна річ. Минуло 10 років, а перші кроки пам’ятаю до дрібниць: як мені заяву не підписував декан, і як мою кандидатуру відстоював завідувач кафедри В. І. Мілих. Як у перший робочий день у мене за розкладом були лабораторні роботи, і на допомогу прийшов колега А. М. Маслєнніков. Як сприйняли мене, нову людину, співробітники кафедри, і ще багато хорошого. І час показав: головне на нашій кафедрі – взаємодопомога і приязне ставлення, повага один до одного. Ми живемо в дуже неспокійний час, і не слід забувати про людяність у стосунках. Це важливо!

Наша кафедра – велика родина, і кожен має свою роль як у сім’ї: старші допомагають молодшим своїм досвідом і мудрістю, молодші приносять нові ідеї, відкривають нові напрямки. Ми з сумом і теплотою згадуємо тих, хто пішов, зберігаємо пам’ять про них. Та найголовніше – це ставлення до студентів. Уже через місяць після зарахування ми знаємо про них все: хто що може, який рівень підготовки, сімейне та матеріальне становище, у кого які проблеми. І намагаємося підтягнути, заповнити прогалини в знаннях, допомагаємо вирішувати життєві проблеми. Немає хороших і поганих, всі наші – всі найкращі!

На кафедрі існує правило: з перших курсів долучати до наукової роботи, навчати мислити, ставити запитання і шукати рішення. І приємно бачити, як змінюються студенти, дорослішають, стають фахівцями, перемагають в українських і міжнародних конкурсах (а їх у нас дуже багато). Іноді я запитую бакалаврів, магістрів, які щойно захистилися: «Не шкодуєш, що вибрав нашу спеціальність?» І жоден не сказав, що цей вибір помилковий. Кажуть: «Дякуємо, що колись підказали, запросили саме сюди, а зараз жаль прощатися». І це не просто слова, це сказано від щирого серця.

Наша кафедра – велика родина! І ось докази: наші випускники у день весілля після реєстрації шлюбу поїхали не до пам’ятників чи скверів, куди зазвичай йдуть молодята, а приїхали разом із гостями на кафедру. Ті, хто працюють в інших містах, приїздять до Харкова і завжди знаходять час завітати на кафедру, побачити викладачів, розповісти про себе, поділитися своїми здобутками чи порадитися, отримати мудру настанову.

Я бажаю усім колегам міцного здоров’я (зараз це особливо важливо), довгих років плідної творчої, наукової активності, любові рідних, поваги близьких людей. Нехай справджуються ваші мрії, виконуються бажання. І завжди з упевненістю дивіться у майбутнє!

Професор Валентина Шевченко.

Сходи нагору – символічно для студентів, які тільки що захистили дипломні проекти спеціаліста. 16 лютого 2010 року.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет