О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Викладачі та студенти – навчаємось разом!


[Олена Юр’єва, доцент кафедри, к. т. н.]
#1-2 от 08.02.2021

Не одне покоління викладачів, співробітників, студентів зустріла, виховала, випустила за свою 100-річну історію кафедра електричних машин ХПІ. І всі вони глибоко шанують традиції електротехнічної школи університету, втілені в стінах величного Електрокорпусу, і всього Політеху з його багатим минулим і стрімким сьогоденням, їх уособленням – Пам’ятником першому інженерові.

Підготовка спеціалістів кафедрою електричних машин завжди відповідала передовим тенденціям промисловості. Такий підхід до навчання започаткований Павлом Петровичем Копняєвим, який супроводжував лекції демонстрацією зразків електричних машин, залучав до викладання заводських інженерів.

Усі новації електромашинобудівних підприємств висвітлювалися в дисциплінах кафедри. Так, з налагодженням промислового виробництва постійних магнітів у 60-х роках минулого століття доцент кафедри Анатолій Миколайович Ткаченко (декан електромашинобудівного факультету з 1973 по 1994 рік) вперше в Україні створює курс «Електричні машини з постійними магнітами», який викладається й зараз у програмі підготовки магістрів. Відкриття на ХЕЛЗі у 1985 р. автоматизованої лінії з виробництва асинхронних двигунів спонукало до створення дисципліни «Автоматизація промислових підприємств електромашинобудівної галузі», незмінним викладачем якої був доцент кафедри Микола Якович Петренко. Із виникненням вимоги сертифікації продукції в 1995 році доцентом кафедри Леонідом Ісаковичем Янтовським створюється курс «Сертифікація електричних машин», який дотепер вивчають магістри. Розвиток комп’ютерного програмного забезпечення з розрахунків електромагнітних полів відображено у нових лекційних курсах завідувача кафедри Володимира Івановича Мілих.

Студенти в своїх курсових проектах розраховують саме ті електричні машини, які є в номенклатурі електромашинобудівних підприємств Харкова, та новітні зразки. Наприклад, курсовий проект Івана Микитенка (ЕМБ-19Б, випуск 2005 р.), присвячений безконтактному двигуну постійного струму, втілено у розробках Харківського агрегатного конструкторського бюро. Підготувати роботу студентові допомагав доцент кафедри Олексій Степанович Рабешко. Заводським замовленням з проектування високочастотного синхронного генератора у 2019 році займався Данило Хлібишин (Е-М219а) під керівництвом доцента кафедри Олени Юріївни Юр’євої. З цією роботою Данило брав участь в ігровому проектуванні в НТУ «ХПІ» та Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт.

Велика кількість електромашинобудівних підприємств у Харкові дозволяє проводити лабораторні роботи з технологічних курсів безпосередньо на місцях виготовлення електричних машин. Технологи цехів та майстри ділянок завжди чекають наших студентів, щоб показати їм обладнання, технологічні прийоми, нові розробки, вони охоче діляться своїми знаннями з політехніками.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет