Придивіться до старовинної краси!

#10 от 13.10.2020

Наше навчальне містечко, кампус, як тепер прийнято його називати, справляє велике враження на гостей університету – старовинними корпусами, чудовим парком, квітучими алеями. Тисячі студентів і викладачів поспішають цими алеями до своїх аудиторій і не завжди встигають звернути увагу на архітектуру величних споруд, на чудові цегляні орнаменти, віконні отвори, цілі фронтони окремих корпусів, що вражають своїм розмаїттям і красою.

Наша газета не раз вміщувала фото, автором яких є Юрій Іванович Зайцев – проректор НТУ «ХПІ», професор кафедри комп’ютерного моделювання і аналізу даних. Хобі Юрія Івановича – фотографія, він встигає відобразити безліч знаменних подій у житті улюбленого Політеху, зберігає для нас неповторні миті буття університету, захоплюється його архітектурою. «Чудові, чарівні корпуси Політеху, прикрашені цегляними орнаментами! – говорить Юрій Іванович. – Отвори вікон, кожен по-своєму, унікальні й неповторні, а деякі фронтони – просто казкові пейзажі. От і з’явилася ідея сфотографувати елементи наших «червоних» корпусів, віддати належне нашим пращурам-будівникам».

Погодьтеся, ці знімки відкривають нам майже новий світ – світ «застиглої музики», майстерності архітекторів минулого, їх любові до своєї справи, краси Політеху, так би мовити, в подробицях.

Це лише кілька чудових фрагментів старовинної архітектури Політеху, його корпусів – Головного аудиторного, Фізичного, Ректорського, корпусу суспільних організацій (профком, їдальня та ін.). Ці споруди зведені у 70–90 роках XIX століття та функціонують і досі. Вони побудовані в рамках раціоналістичної течії в архітектурі, в «цегляному» стилі, який характеризується класичним декором цегляної кладки, мають велику архітектурну та історичну цінність.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет