О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

У Військовому інституті танкових військ НТУ «ХПІ»


[Олександр Срібний]
#6 от 19.05.2020

Поглиблюємо знання з інженерної підготовки

1 квітня на навчально-тренувальному комплексі смт Подворки провели практичне заняття з інженерної підготовки з курсантами п’ятого курсу факультету озброєння та військової техніки. Майбутні офіцери поглибили знання та відпрацювали порядок дій під час перевірки місцевості на наявність мін і вибухонебезпечних предметів, а також облаштування та позначення проходу. Розвідка місцевості з виявлення, знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів проводилася з урахуванням досвіду ООС (АТО) та з використанням практики 5/25 за стандартами НАТО.

Кваліфікаційний іспит

з підготовки (допідготовки) механіків-водіїв ремонтних (евакуаційних) машин на бронетанковій базі, обладнаних крановими установками, склали 1 квітня військовослужбовці батальйону забезпечення навчального процесу. Під час іспиту головний спеціаліст Східного відділу державного технічного нагляду Збройних Сил України Олег Мельниченко разом із членами комісії перевірив знання з правил будови та безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів і машин спеціального військового призначення відповідно до визначеної програми.

За результатами іспиту старший прапорщик Олексій Мусатов, старшини Богдан Яковенко та Віктор Рекуненко отримали допуски до виконання робіт з керування ремонтними (евакуаційними) машинами на бронетанковій базі, обладнаними крановими установками БРЕМ-1, БРЕМ-2 і БРЕМ-84 «Атлет».

Перехід на дистанційне навчання

У зв’язку із заходами щодо протидії коронавірусу та попередження розповсюдження СОVID-19 у Військовому інституті танкових військ впроваджено дистанційне навчання.

Зважаючи на запроваджені в інституті протиепідемічні заходи, кількість курсантів, які можуть одночасно перебувати в навчальній аудиторії, обмежена, тому виникає потреба залучати кількох викладачів до проведення одного і того ж заняття. Враховуючи ці обставини, співробітники науково-дослідної лабораторії інституту розробили методику проведення аудиторних занять з використанням елементів дистанційного навчання.

Для проведення занять необхідні технічно обладнані аудиторії (доступ до мережі Інтернет, комп’ютер, проектор, екран, а також прилади запису та відтворення звуку — мікрофон та колонки) і фахівці. Переважна більшість науково-педагогічних працівників інституту пройшли підвищення кваліфікації за напрямком «дистанційна освіта». Викладачі проводять лекційні, семінарські та групові заняття й консультації одночасно в декількох навчальних аудиторіях, не порушуючи протиепідемічного режиму.

Практика з майбутніми офіцерами

Вже за кілька місяців випускники Військового інституту танкових військ Національного технічного університету поповнять офіцерський корпус Збройних Сил України. Щоб підготувати їх, 6 квітня провели практичне заняття, на якому розглянули порядок прийняття посади.

Досвідчені викладачі та начальники служб поділилися досвідом і роз’яснили порядок відрекомендування по прибутті до нового місця служби, отримання стрілецької зброї, ознайомлення з документацією підрозділу та вивчення особового складу, прийняття речового майна підрозділу, майна служби КЕС. Розглянули питання грошового забезпечення військовослужбовців, складання командиром підрозділу календарного плану прийняття справ та посади, підготовку звітних документів. Курсанти відпрацювали прийняття документації та техніки, перевірку технічного стану озброєння та військової техніки, комплектності машин, запасних частин, інструментів і приладдя.

Організація військових перевезень

13 квітня майбутні офіцери, випускники 2020 року, мали практику з організації перевезення підрозділів. П’ятикурсники розглядали організацію та забезпечення військових перевезень, порядок формування військового ешелону, особливості організації перевезення військ різними видами транспорту, організацію охорони військових вантажів під час перевезення військ і дотримання заходів безпеки.

Під час комплексних занять курсанти відпрацювали порядок кріплення танку Т-64 на автомобільному напівпричепі, танку Т-84, БМП-1, БТР-80, ТРМ-80, МТ-ЛБ та УАЗ 469 РХБ на залізничній платформі. Така практика збагачує знаннями з розрахунку та планування перевезень, удосконалює уміння навантаження (розвантаження) озброєння та військової техніки, і на підсумковому контролі усі курсанти продемонстрували високий рівень підготовки.

Засідання вченої ради онлайн

15 квітня у танковому інституті вперше відбулося засідання Вченої ради у форматі відео-конференції. Це стало можливим завдяки використанню технології дистанційного навчання, платформі BigBlueButton. Усіх членів Вченої ради поділили на групи до 10 осіб та розмістили в окремих аудиторіях. Наприкінці засідання ТВО начальника інституту полковник Анатолій Кочерга вручив сертифікат провизнання курсу-ресурсу системи дистанційного навчання в якості навчально-методичної праці викладачці кафедри хімії та бойових токсичних хімічних речовин працівнику ЗСУ Наталі Дев’ятовій.

Інженерна підготовка першокурсників

23 квітня на практичному занятті курсанти вивчали призначення, технічні характеристики та порядок підготовки й застосування міношукачів, які знаходяться на озброєнні Збройних Сил України. Здобули навички застосування табельних засобів розвідки, тренувалися знаходити міни та вибухонебезпечні предмети, вивчили команди, які слід подавати в разі їх виявлення, навчились прокладати проходи із замінованої ділянки, проводити розмінування місцевості для проходу військової техніки.

«Озброєння і стрільба» з третьокурсниками

29 квітня курсанти факультету озброєння та військової техніки відточували навички на практичному занятті з вогневої стрільби. На навчально-тренувальному комплексі кафедри озброєння та стрільби третьокурсники відпрацьовували завантаження артилерійських пострілів у конвеєр механізму заряджання танку Т-64Б.

Майбутні офіцери вдосконалювали практичні навички підготовки механізму заряджання до роботи, перевіряли його працездатність у різних режимах роботи, завантажували та розвантажували конвеєр механізму заряджання всіма типами пострілів. Досвідчені керівники не лише перевіряли знання курсантів, а й надавали їм консультації при виявленні несправностей механізму заряджання. Подібна практика додає майбутнім військовим фахівцям впевненості у своїх діях і підвищує їх професійні навички.

Олександр Срібний, офіцер відділення морально-психологічного забезпечення, лейтенант.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет