У Військовому інституті танкових військ НТУ «ХПІ»

[Олександр Срібний]
#4 от 03.03.2020

Знання англійської мови – перший крок до НАТО

Члени екзаменаційної комісії перевірили знання четвертокурсників факультету радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки на комплексному екзамені з іноземної мови.

Значна увага приділялась термінології військової сфери та структури Збройних Сил НАТО. Кращими у володінні англійською мовою екзаменаційна комісія визначила курсантів Максима Черепа, Олександра Ревкова, Кирила Максимовича та Андрія Антонова.

З метою переходу Збройних Сил України на стандарти НАТО у навчальному закладі впроваджено англомовне середовище. Для подолання психологічних бар’єрів в англомовному спілкуванні під час проведення будь-яких занять, викладачі надають курсантам основні терміни змістового модулю англійською мовою. Перед майбутніми офіцерами відкриваються нові перспективи для вдосконалення мовної практики.

3 та 4 лютого курсанти факультету озброєння та військової техніки на комплексному екзамені з іноземної мови доводили екзаменаційній комісії своє право на отримання першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Кращими у володінні англійською мовою екзаменаційна комісія визначила курсантів Дмитра Грошева, Петра Тарасюка та Дмитра Шевченка.

Теорія підтверджується практикою

3 та 4 лютого у Військовому інституті танкових військ курсанти четвертого курсу факультету озброєння та військової техніки складали комплексний екзамен за циклом професійної підготовки. Для більш наочних та розгорнутих доповідей під час теоретичної складової комплексного екзамену курсанти використовували навчальні плакати та діючі стенди, а практичну складову відпрацьовували безпосередньо на зразках бронетанкового озброєння та військової техніки, де демонстрували свої знання, вміння й навички за фахом.

Голова екзаменаційної комісії полковник Сергій Байцурак відзначив кращих курсантів: Олександра Кир’яна, Віктора Полякова, Олександра Колотушкіна, Сергія Довжика та Володимира Бульбаха.

Організаційно-методичний збір

На базі інституту 4 лютого відбувся організаційно-методичний збір особового складу військових комісаріатів, бригад та батальйонів територіальної оборони ОК «Схід». Військовослужбовці ознайомилися з можливостями й методиками використання мультимедійного програмного комплексу МПК-Т64Б, 3D-турами та інтерактивними навчальними посібниками щодо вивчення зразків озброєння та військової техніки, а також із програмою щодо оцінки та прогнозування радіаційної, хімічної обстановки.

Майбутні фахівці військ РХБ захисту довели свою професійність

10 та 11 лютого курсанти четвертого курсу факультету радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки військ складали комплексний екзамен за фахом. Екзаменаційна комісія перевірила теоретичні знання та практичні навички бакалаврів. Теоретична складова екзамену містила питання з дисциплін «Аналітична та колоїдна хімія» та «Бойові токсичні, хімічні речовини та методи індикації токсичних речовин». Під час перевірки практичних знань курсанти доповідали членам комісії призначення, тактико-технічні характеристики та склад спеціальних приладів. Військовослужбовці також відпрацьовували нормативи з підготовки цих приладів до роботи та нормативи із визначення отруйних речовин у повітрі.

Заступник голови екзаменаційної комісії полковник Юрій Ситник відзначив кращих курсантів. Це Вадим Лойченко, Сергій Кулініч, Олександр Ревков та Максим Череп.

Стали бакалаврами

Впродовж трьох тижнів курсанти четвертого курсу доводили екзаменаційній комісії своє право на отримання першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.

Більше ста вихованців навчального закладу у ході комплексних екзаменів демонстрували членам комісії рівень своїх теоретичних та практичних знань за фахом. За результатами проведення атестації курсантів за освітніми програмами «Експлуатація та ремонт бронетанкової техніки та озброєння» спеціальність 255 «Озброєння та військова техніка», «Радіаційний, хімічний, біологічний захист та екологічна безпека військ» спеціальність 254 «Забезпечення військ (сил)» 14 лютого відбулося підсумкове засідання екзаменаційної комісії. Диплом бакалавра із відзнакою отримали 9 курсантів.

П’ята річниця боїв за Дебальцеве

18 лютого виповнилася п’ята річниця завершення бойових дій на сході України в ході зимової кампанії 2014–2015 років на Дебальцівському плацдармі та планового відходу військ (сил) з району міста Дебальцеве. 17 лютого, під час загального шикування на стройовому плацу Військового інституту танкових військ особовий склад навчального закладу вшанував хвилиною мовчання пам’ять всіх загиблих військовослужбовців, які ціною власного життя захищали волю і незалежність нашої держави від підступного російського окупанта у ході запеклих боїв за Дебальцевський виступ.

У своїй промові начальник інституту полковник Олександр Серпухов відзначив військовослужбовців, які також брали участь у боях за Дебальцеве, а зараз проходять службу та здобувають військову освіту в навчальному закладі.

Після урочистого маршу (на знімку) в Храмі Святого мученика Іоанна Воїна капелан інституту отець Олександр провів поминальну Панахиду за загиблими українськими воїнами у ході бойових дій на Дебальцівському плацдармі та випускниками навчального закладу, які віддали своє життя у війні.

Протягом дня з усіма категоріями військовослужбовців проводилося командирське інформування щодо бойових дій на сході України в ході зимової кампанії 2014–2015 років.

Олександр Срібний, офіцер відділення морально-психологічного забезпечення, лейтенант.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет