Натхненні «канікули» з Політехом Ксенії Мінакової

[Ігор Гаєвий]
#4 от 03.03.2020

Кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики Ксенія Мінакова – представниця молодого покоління талановитих та перспективних вчених нашого університету. Випускниця ХНУ ім. В. Н. Каразіна працює в ХПІ шість років і за цей час досягла неабияких результатів у науковій та викладацькій сферах. Зараз Ксенія читає лекції з курсів «Фізика», «Квантова механіка», «Фізика твердого тіла» та ін., проводить практичні та лабораторні заняття. Її розробки є плідним продовженням традицій наукових шкіл в області фізики твердого тіла.

«З Ксенією я познайомився 4 роки тому, коли ми почали створювати центр наукового дозвілля молодих вчених «Науковий андеграунд», – розповідає начальник методичного відділу, доцент Сергій Радогуз. – Саме тоді сформувалась команда однодумців, які своїми силами привели до ладу помешкання, що знаходиться на вулиці Багалія, 13. Згодом цей майданчик став центром кооперації молодих вчених університету. Саме в ньому народилися ідеї низки вже традиційних для Політеху проектів, як то «Вулична фізика», «STEMCampSchool» тощо. Ксенія відразу проявила себе як активна та комунікабельна людина».

Доцент К. Мінакова – автор близько 100 наукових та навчально-методичних праць, близько 15 із яких входять до наукометричної бази Scopus. Про результати своїх досліджень доповіла на 32 Міжнародних науково-технічних конференціях.

Ксенія двічі поспіль ставала переможцем конкурсу «Кращий молодий науковець НТУ «ХПІ», у 2019 році вона отримала стипендію Харківської облдержадміністрації ім. К. Д. Синельникова в галузі фізики і астрономії для молодих вчених, була обрана головою Ради молодих вчених Інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ».

Під керівництвом доцента К. Мінакової студенти брали участь у Всеукраїнському студентському турнірі з фізики, підготували понад 20 доповідей на студентські конференції. Вона також є керівником студентських науково-творчих об’єднань з фізики «PhysicsBusters» та «Хранителі законів Ф».

Активно займається Ксенія розвитком інклюзивної освіти, є активним учасником Наукових пікніків, Днів відкритих дверей НТУ «ХПІ» (на знімку), «Канікул з Політехом» та інших міських і регіональних науково-популярних освітніх заходів STEM-напрямку, виступала у ролі спікера на ІІ Міжнародному освітньому форумі «New Edu».

Доцент К. Мінакова – один з співорганізаторів та менторів STEM-проекту за підтримки Посольства США в Україні STEMCampSchool та проекту науково-популярних заходів у інноваційному освітньому просторі «Арсенал Ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums». Ксенія разом із однодумцями стоїть біля витоків багатьох науково-популярних STEM-проектів, таких як «Physics is Simple», «Science is Fun», «Light is Fun», тощо. Вже два роки вона є одним з представників України у програмі UNESCO та має статус UA National Node UNESCO International Day of Light, єдиною від України пройшла стажування в США за міжнародною програмою лідерства «International Visitor Leadership Program» (IVLP).

Насичене та яскраве життя молодого вченого Ксенії Мінакової. Ми бажаємо їй, щоб воно було таким і надалі, щоб завжди в житті її супроводжували творчість та натхнення!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет