Дискусійний клуб в НТУ «ХПІ»

[Поліна Ніколенко.]
#1-2 от 10.02.2020

На знімку: учасники Дискусійного клубу.

Одним із шляхів інтелектуального розвитку студентів є участь у роботі Дискусійного клубу, який об’єднує представників всіх інститутів і факультетів нашого університету. На засіданнях клубу, який діє на кафедрі «Соціологія та політологія», обговорюють актуальні проблеми, пов’язані з функціонуванням та реалізацією політичного і соціально-економічного розвитку країни.

На черговому засіданні 12 його учасників досліджували пропорційну та мажоритарну виборчі системи, їх перспективи і недоліки. Модераторами заходу виступили старші викладачі кафедри соціології та політології Є. В. Малявін та О. А. Козлова.

В дискусійному обговоренні були проаналізовані доповіді «Мажоритарна система виборів у країнах розвинутої демократії» (Є. В. Малявін, СГТ факультет), «Пропорційна система виборів у європейських країнах», «Результати виборів до Верховної Ради 2019 року» (А. В. Красношапка, ННІ ЕММБ), «Скасування депутатської недоторканності в Україні: можливості та перспективи» (М. П. Черемський, СГТ факультет).

У результаті гострої і активної дискусії, зі співставленням теоретичних знань та аналізом політичного життя країни, учасники дійшли висновку, що найбільш актуальною для України є пропорційна система виборів. Щодо депутатської недоторканності, то більшість учасників вважає, що парламентська опозиція повинна мати таку преференцію, а правляча партія – ні. Це дозволить унеможливити адміністративний тиск влади на опозицію.

Члени Дискусійного клубу зазначили важливість вивчення у вищих навчальних закладах блоку гуманітарних дисциплін, таких як «Політологія» та «Соціологія», що підвищить політичну культуру студентства.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет