Незабутній досвід

#1-2 от 10.02.2020

У 2019 році 10 студентів англомовних програм з менеджменту завдяки зусиллям викладачів кафедри менеджменту та оподаткування НТУ «ХПІ» пройшли семестрове навчання за програмою Еразмус + в Італії, Словенії та Литві зі стипендією 800 або 850 євро на місяць. Своїми враженнями від перебування в Університеті Марібору поділилися Марія Замула (2 курс) та Вікторія Ольшевська (3 курс). (врезка)

«Кожна людина має бажання спробувати щось нове в своєму житті, тим більше коли ти студент. У тебе з’являються можливості подорожувати, пізнати світ, познайомитися з людьми з інших країн світу. Саме тому ми вирішили взяти участь у програмі Erasmus+ та навчатися протягом одного семестру в Європі – в місті Марібор, Словенія.

Erasmus+ дає можливість обрати предмети на свій розсуд, які відповідають вашій спеціальності. Це можуть бути дисципліни як з бакалаврату, так і з магістратури. Особисто ми обрали предмети, які нам були найбільш цікавими, а саме: Human resources management, Invention and Innovation management, Marketing research, Business issues of IS/IT, Business information solution. Лекції в університеті Марібору проходять в нових, обладнаних сучасною технікою аудиторіях. В кожному класі є всі необхідні умови для презентації проектів.

Протягом осіннього семестру викладаються 5 дисциплін, кожній присвячено 5 лекцій, презентація проекту та екзамен. Тож за весь семестр у нас було 25 лекцій та достатньо завдань для опрацювання вдома або в групах по 7–8 студентів. Наприклад, на дисципліну Invention and Innovation management ми готували проект у групі з трьома португальцями, іспанкою та туркенею. Взагалі на всіх курсах присутні студенти з багатьох країн світу, таких як Польща, Чехія, Туреччина, Португалія, Іспанія, Україна, Росія, Молдова, Бєларусь, Єгипет, Індія, Франція, Італія, Словаччина, Казахстан, Китай і т. д.

Розклад занять видають на початку навчального року, так само, як і розклад екзаменів, тож ми можемо заздалегідь спланувати наш семестр. Є як ранкові пари (на 8:00), так і вечірні (на 16:00). Розклад занять дає змогу подорожувати, оскільки буває так, що на тиждень у нас 3 пари в один день, а решта днів вільна.

Особливостями навчального процесу в Маріборському університеті є те, що кожна лекція проходить по різному – робота в групах, інтерактивні заняття, постійні дискусії. Тому ти просто не в змозі не зрозуміти предмет, бо ж постійно занурюєшся в процес; немає нудних лекцій – постійно є приклади із життя. Дуже зручним є наявність другого терміну екзамену. Тобто, якщо ти не встиг вивчити предмет, склав не на бажану оцінку, або з якихось причин не зміг прийти на перший термін, завжди можна спробувати вдруге.

Умови проживання для студентів тут чудові – добре обладнаний гуртожиток, прямо за ним розташований чудовий парк, тренажерні зали, вільні для відвідування в будь-який час. Нам дуже сподобалося студентське життя в Маріборі, де ми відчували себе самостійними та вільними. Прожити півроку в Європі – це незабутній досвід, який хочеться повторювати знову і знову!»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет