Успішне навчання відкриває кордони

#1-2 от 10.02.2020

Мене звуть Данило Базалій, я студент 2 курсу інституту БЕМ. Нещодавно я повернувся з Литви і хочу поділитися досвідом і враженнями від поїздки за програмою обміну студентами Erasmus+. Навчався я в Литовській Морській Академії (Клайпеда). Насамперед, зазначу, що кожен може поїхати на навчання за кордон, для цього потрібно добре вчитися, знати англійську не нижче рівня B2, мати можливість оплатити 2 поїздки в Київ для отримання студентської візи і, звичайно ж, переліт. Ці витрати покриє стипендія в 845 євро на місяць.

Мене вразив рівень підготовки в ЛМА. Моя навчальна програма була складена таким чином, щоб я мав можливість познайомитися з країною, її звичаями, знайти друзів, здійснити подорож до сусідніх країн. Переваги програми Erasmus+ у тому, що студентів не перевантажують: я, наприклад, займався лише три дні на тиждень – з понеділка до середи, а проживання в гуртожитку іншої країни розкриває й інші твої здібності. Швидко вчишся вирішувати проблеми самостійно, без сторонньої допомоги. До речі, умови проживання в гуртожитку комфортні, в кімнатах зручні меблі, на блок, що складається з двох кімнат, є свій санвузол. А на кожному поверсі – кухня, де є все, аби приготувати смачний обід чи вечерю: техніка, плити, чайники, мікрохвильова. І де ж, як не в багатонаціональному гуртожитку, знайти друзів із різних країн. Кімнату я ділив з хлопцем з Бєларусі, а на поверсі жили студенти з Туреччини, Румунії, Словенії, Грузії, Іспанії та, звичайно ж, литовці.

Перебував я в Клайпеді трохи більше 3 місяців. І за цей час встиг відвідати Вільнюс, Каунас, Ніду (Литва), Осло (Норвегія), Ригу (Латвія).

Наостанок нагадаю кожному, що варто вірити у власні сили, старанно вчитися, і тоді у вас буде шанс поїхати на навчання за кордон.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет