Андрій Котуха: «Я працюю в Mercedes-Benz»!

[Ігор Гаєвий]
#1-2 от 10.02.2020

Андрій Котуха, випускник кафедри двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ), отримав диплом спеціаліста у 2013 році («Політехнік», №2, від 7 лютого). В інтерв’ю нашій газеті Андрій відзначав: «На першому місці для мене було навчання, і завдяки професіоналізму викладачів, їх умінню знайти підхід до кожного, цей процес був цікавим і захоплюючим». Тоді під керівництвом професора О. В. Пильова герой публікації став переможцем Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, отримав патенти на винахід. Андрій побажав студентам не зупинятися на досягнутому і впевнено йти до мети. Як це зробити, він протягом кількох років продемонстрував на власному прикладі. Про свої досягнення випускник Харківського політеху розповів під час свого приїзду з Німеччини до рідного університету.

Зустріч студентів НТУ «ХПІ» зі співробітником всесвітньо відомого автомобілебудівного концерну Daimler/Mercedes-Benz м. Штутгарт/Німеччина Андрієм Котухою організував Німецький освітній центр DAZ нашого університету (керівник Д. В. Мешков). Андрій поділився власним досвідом пошуку роботи та працевлаштування в Німеччині, розповів про свою роботу у компанії, принципи організації робочого часу, особливості взаємодії працівника з керівництвом. Майбутні інженери також дізналися про те, які знання, уміння та навички необхідні сьогодні для успішної кар’єри, про цікаві факти випуску автомобілів Mercedes-Benz, Maybach, Smart.

«Мені пощастило проходити практику у Daimler, адже їхав до Німеччини з метою працювати саме у цій компанії. На співбесіді мені показали зібраний поршень шатун і запитали, як називаються ці деталі, – згадує Андрій. – Мені здалися вони дивними, адже поршень був литим, а шатун – непрофільованим, що я відразу й відзначив. Мої потенційні роботодавці погодилися зі мною і «розкрили карти» – це були деталі повітряного насосу. Представники компанії були вражені моїми знаннями, адже німецькі студенти, здебільшого, цього не знають. Я з гордістю заявив, що на нашій кафедрі є спеціальний стенд, де представлені справжні деталі автомобільного мотору, і кожен студент володіє цією інформацією. Ця моя невелика перемога стала одним з факторів надання мені можливості проходження очікуваної практики. Я працював у команді, яка займалася тестуванням моторів на стендах, випробуванням їх на міцність. Нашою задачею було скоріше зламати мотор, щоб потім провести аналіз його зносу та пошкоджень. Довелося мені разом з механіком брати участь і в ручному збиранні мотора. Це була неймовірно корисна школа! Свою кваліфікаційну наукову роботу (магістр) я підготував у Рейнсько-Вестфальському технічному університеті м. Аахена. Це, разом з освітою, отриманою в НТУ «ХПІ», дало мені можливість претендувати на роботу в провідних автомобілебудівних компаніях Німеччини».

Андрій Котуха відповів на численні запитання наших студентів, які були пов’язані з сучасними нормами та вимогами щодо шкідливих викидів, знанням різноманітних комп’ютерних програм та ін. Таке спілкування, корисне для обох сторін, підтвердило високий рівень знань, які дає наш університет.

Підготував Ігор Гаєвий.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет