Родина, у якій навчають перемагати

#1-2 от 10.02.2020

На знімку: брати Челаки (зліва Віктор) с батьком Володимиром Ісидоровичем.

Погодьтеся, що чудово, коли в одній родині – майже всі випускники того ж самого вищого навчального закладу. Тим більше, коли це інститут зі 135-річною історією! У сім’ї Челаків про Харківський політех говорять з великою гордістю та повагою. Свого часу кафедру турбінобудування закінчили брати Челаки – Дмитро та Володимир. Один з них, батько хлопців, про яких йдеться в публікації, Володимир Ісидорович, захистив кандидатську дисертацію, має численні нагороди та наукові праці в галузі турбінобудування, заснував інженерну компанію «Актуальна механіка». Зараз на кафедрі обчислювальної техніки та програмування навчаються його сини – аспірант Віктор та другокурсник Єгор. Про Віктора ми вже неодноразово розповідали. Нагадаємо, що він переможець та призер Міжнародних та Всеукраїнських студентських олімпіад і конкурсів, активно долучався до наукової діяльності рідної кафедри, є співавтором наукових статей зі спеціальності «Комп’ютерна інженерія». Віктор піклується про свого молодшого брата, про якого говорить: «Єгор – дуже талановита та обдарована людина, він цікавиться комп’ютерними технологіями усіх напрямків та спеціальностей. Почав вивчати програмування з 5 класу та без перерв освоює технології адміністрування Linux, побудови операційних систем, компіляторів, середовищ програмування та низькорівневі апаратні та програмні засоби. Вже на 1 курсі він встиг отримати перемогу у трьох олімпіадах («Адміністрування Linux» (IT-Universe, World IT Planet), «Програмування Java» (World IT Planet)).»

«Комп’ютером я почав користуватися з двох з половиною років, – згадує Єгор Челак, – спочатку це були лише комп’ютерні ігри, а вже у 5 класі зацікавився внутрішньою організацією ПК та програмного забезпечення. За порадою мого брата я обрав саме кафедру ОТП.

Вже на 1 курсі брав участь у всеукраїнському етапі олімпіади з системного програмування, де посів 4 місце. У другому, практичному турі олімпіади було завдання – динамічна зміна ресурсів ПЗ, однак незважаючи на мої поглиблені знання з Win32 API, я не знав функцій, які допомогли би вирішити цю задачу. Тому власноруч, за обмежений час у відсутності Інтернету (це одне з правил олімпіади), розібрав структуру виконуваного файлу та реалізував функціонал роботи з ресурсами. А потім один з переможців олімпіади розповів, що ця задача вирішувалась завдяки викликам двох-трьох системних функцій. Після цієї олімпіади я зрозумів, що участь у них дає найрізноманітніші знання з галузі системного програмування. У відбірковому етапі Міжнародної олімпіади з «Адміністрування Linux» «IT-Universe» я зміг отримати 1 місце, а потім у другому етапі у Києві підтвердив свої теоретичні знання на практиці. Там я отримав максимальну кількість балів.

Зараз уже досить майстерно володію програмами, серед яких POSIX, yacc/lex, awk, troff, TEX, git, Win32, COM та багато інших, з метою дослідження та модифікації програмного забезпечення займаюся кількома проектами, пов’язаними з реверсним інжинірингом, науковими розробками під керівництвом мого брата та його керівника професора С. Ю. Гавриленко, також є співавтором кількох наукових статей. У майбутньому я планую продовжити працювати в цьому науковому напрямку разом із моїм братом!»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет