О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Сучасна військова освіта в НТУ «ХПІ»


[Олександр Срібний, офіцер відділення морально-психологічного забезпечення, лейтенант]
#1-2 от 10.02.2020

У Військовому інституті танкових військ НТУ «ХПІ»

Сучасна військова освіта в НТУ «ХПІ»

У грудні у 9-му гарнізонному будинку офіцерів військовослужбовці Військового інституту танкових військ разом з представниками Харківського обласного військового комісаріату провели заходи з військово-професійної орієнтації молоді з учнями старших класів Харкова.

Заступники начальників факультетів з морально-психологічного забезпечення підполковники Сергій Червоний та Андрій Крохмаль роз’яснили молоді переваги отримання сучасної військової освіти та показали фільм про навчальний заклад. Курсант факультету радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки, учасник бойових дій, кавалер ордена «За мужність» старший солдат Мирослав Сусідка розповів учням про навчання та побут курсантів, а командир навчальної групи факультету озброєння та військової техніки, учасник бойових дій сержант Ігор Веретенніков виконав авторську пісню «Вперед за Україну».

Відкриття відновленого навчально-тренувального комплексу

На відкриття відновленого навчально-тренувального комплексу легководолазної підготовки спеціального призначення до інституту були запрошені представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Гості оглянули основні елементи навчально-тренувального комплексу: клас легководолазної підготовки із обладнаними басейном та гідротренажером, клас для вивчення ізолюючих протигазів і клас із надання першої медичної допомоги.

Перед тим, як військовослужбовці приступили до практичної складової заняття, військовий священник (капелан) отець Олександр прочитав молитву та провів обряд освячення навчально-тренувального комплексу.

У ході показового заняття під керівництвом досвідчених викладачів та інструкторів курсанти продемонстрували елементи тренування з легководолазної підготовки. Спочатку третьокурсники факультету озброєння та військової техніки у басейні навчально-тренувального комплексу виконували завдання в ізолюючому протигазі під водою, після чого військовослужбовці продемонстрували майстерність і злагодженість дій екіпажу під час затоплення танку та виходу з нього.

Подібні заняття є обов’язковим елементом підготовки воїнів-танкістів, але насамперед це – психологічний тест, який проходять курсанти перед подоланням водних перешкод на бойових машинах.

Випускники курсів іноземної мови

Відбувся черговий випуск офіцерів, які закінчили курси іноземної мови. За час навчання вони суттєво збагатили свої знання, які в подальшому знадобляться офіцерам у разі залучення їх до заходів міжнародного військового співробітництва Збройних Сил України з НАТО, або для участі у міжнародних операціях з підтримки миру і безпеки.

За результатами навчання випускникам вручені свідоцтва державного зразка про визначення рівня володіння англійською мовою.

Екскурсія для школярів

Cтаршокласники харківської загальноосвітньої школи №58 відвідали музей Бойових традицій інституту, де ознайомилися з історією славетного навчального закладу, дізнались про випускників, які стали Героями України, захищаючи нашу Батьківщину.

Юнаки та дівчата оглянули об’єкти матеріально-технічної бази, зокрема провідні кафедри навчального закладу, ознайомилися із зразками озброєння та військової техніки й відвідали спеціалізовані класи з тренажерами.

Після побаченого гості не приховували свого захоплення, а деякі юнаки серйозно висловили бажання у недалекому майбутньому поповнити лави курсантів інституту.

Особливості дистанційного навчання

У грудні відбулося інструкторсько-методичне заняття з представниками кафедр військової підготовки офіцерів запасу Сухопутних військ Збройних Сил України щодо організації і впровадження елементів дистанційного навчання в інституті та ознайомлення з результатами науково-дослідної роботи «Планшет».

Розглядалися існуючі методики проведення занять із застосуванням інтерактивних мультимедійних технологій, питання впровадження сучасних форм і методів проведення усіх видів навчальних занять із курсантами та студентами. У ході показових занять із курсантами учасники заходу ознайомилися з можливостями й методиками використання мультимедійного програмного комплексу МПК-Т64Б, підготовкою та проведенням вебінару, а також проведенням заняття з тактико-спеціальних і військово-технічних дисциплін з використанням інтерактивних тривимірних візуалізацій. Всі учасники інструкторсько-методичного заняття відзначили необхідність та актуальність нових підходів в організації освітнього процесу у навчальних закладах.

Гендерний квест

Збірна команда інституту взяла участь у гендерному квесті «5 кроків до гендерної рівності», який відбувся у Харківському національному університеті внутрішніх справ. Змагалися 15 команд закладів вищої освіти сфери безпеки та оборони з різних регіонів України.

Гендерний квест проходив у рамках реалізації Всеукраїнського проекту «Через рівність і порозуміння до захисту та безпеки» за підтримки та участі Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, Центру гендерної культури та Харківської обласної державної адміністрації.

Курсанти презентували свої проекти із забезпечення принципу гендерної рівності та виконували завдання гендерного квесту. Команда інституту продемонструвала злагодженість колективних дій і за результатами посіла 3 місце та нагороджена дипломом і сертифікатом за участь у квесті. Збірну також було відзначено сертифікатом Центру гендерної культури за результативні досягнення та використання гендерно чутливої лексики.

Молоде поповнення

16 січня до інституту прибуло молоде поповнення зі 169-го навчального центру «Десна». У головному навчальному корпусі відбулася зустріч командування навчального закладу із солдатами-строковиками, які проходитимуть службу у батальйоні забезпечення навчального процесу. Після зустрічі з керівництвом інституту військовослужбовці ознайомилися в Музеї бойових традицій з історією славетного навчального закладу та дізналися про героїчні подвиги випускників нашої Альма-матер.

Набувають практичних вмінь в обслуговуванні озброєння та військової техніки

У ході практичних занять на навчально-тренувальному комплексі кафедри бронетанкового озброєння та військової техніки четвертокурсники факультету озброєння та військової техніки вдосконалювали практичні навички в технічному обслуговуванні основних бойових машин, які знаходяться на озброєнні у Збройних Силах України. На навчальних місцях курсанти обслуговували силову установку танка Т-64Б, БМП-2, БМП-1 та БТР-80, а також перевіряли працездатність електричних систем озброєння та військової техніки.

На навчально-тренувальному комплексі кафедри озброєння та стрільби майбутні офіцери відпрацьовували технології ремонту елементів комплексу озброєння танка Т-64Б та БМП-2. Подібна практика додає майбутнім військовим фахівцям впевненості у своїх діях і підвищує їх професійні навички.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет