Вітаємо авторів успішного стартапу!

[Олександр Педасюк]
#19 от 12.11.2019

На знімку (зліва направо): Микита Майстат, завідувач кафедри «Загальна електротехніка» Костянтин Володимирович Коритченко та Олександр Педасюк

У попередньому номері газети («Політехнік», №18, 28 жовтня, 2019 р.) ми повідомляли про старт в НТУ «ХПІ» другої освітньої стипендіальної програми CIG R&D Lab інвестиційної компанії Chernovetskyi Investment Group (CIG), яка буде реалізована у 2019–2020 навчальному році. Нагадаємо, що переможцями 2-го етапу програми від нашого університету CIG R&D LAB стали 6 студентських проектів. Річну стипендію та експертну підтримку від Chernovetskyi Investment Group отримають і автори проекту Микита Майстат (2.ХТ104н.8), кафедра «Технологія кераміки, вогнетривів, скла та емалей» та Олександр Педасюк (Е47а(ЕМБ)), кафедра «Промислова та біомедична електроніка», керівник завідувач кафедри «Загальна електротехніка» К. В. Коритченко.

«Разом з Микитою Майстатом ми працюємо над стартап-проектом «Компресійно-детонаційна технологія нанесення зносостійких, захисних, декоративних покриттів на метали, кераміку та бетонні вироби». Мета наших досліджень полягає в удосконаленні існуючої технології. Для цього, замість традиційного іскрового запалювання, застосовуємо детонаційне запалювання, для якого, замість кисню, використовується повітря. У підсумку за рахунок ударної хвилі під час детонації вартість продукції зменшується, а потужність та продуктивність збільшуються.

Дана технологія буде використовуватися для напилення захисного та зносостійкого покриття на плуги, буровий інструмент, плунжери та крильчатки насосів, автомобільні диски, лопатки турбін, посадочні місця підшипників, електроізолятори і т. д. Установка є універсальною, за невеликої модернізації її можна використовувати як генератор диму, вогнегасник з дуже великим ККД за рахунок розпилення води, безконтактний віброударник для очищення бункерів з сипучими продуктами, високопродуктивний піскоструй важких поверхонь.

Грант від Chernovetskyi Investment Group надає матеріальну допомогу нашому проекту, що позитивно вплине на дослідження та допоможе зосередитися на самій роботі».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет