«Ви найкращі, адже ви політехніки!»

#15-16 от 20.09.2019

Посвята в студенти–2019

Тисячі першокурсників, їх батьки, викладачі Політеху стали учасниками урочистої «Посвяти в студенти». Почуття піднесення, гордості за рідний університет викликала церемонія виносу прапора Харківського політехнічного. Такої честі цього разу був удостоєний бронзовий призер юніорського чемпіонату Європи з вільної боротьби, чемпіон України, майстер спорту України Каміль Керімов (СГТ факультет).

«Сьогодні ми приймаємо у свою родину нову генерацію політехніків. Щаслива зірка привела вас до ХПІ! – звернувся до першокурсників ректор університету професор Є. І. Сокол. – Попереду у вас великий шлях, який ви пройдете разом з нашими кваліфікованими викладачами, станете гарними фахівцями. В ХПІ створені всі умови для вашого всебічного розвитку – це і Палац студентів з багатьма творчими колективами, і Спорткомплекс, де ви самі зможете обрати спортивну секцію. Перед вами відкриті всі двері Харківського політехнічного!» – відзначив ректор. Євген Іванович запалив вогонь у «Чаші знань», що стало початком нового навчального року.

Почесними гостями ХПІ у цей святковий день стали голова Харківської облдержадміністрації Ю. О. Світлична та її заступник А. В. Бабічев. Звертаючись до першокурсників, Юлія Олександрівна відзначила: «Перед вами довга незабутня дорога радісних студентських років. Бажаю вам ніколи не здаватися. Будьте впевненими у своїх силах. Не бійтеся помилок. Не буває злетів без падінь. Я вітаю вас із перемогою і бажаю, щоб на шляху знань їх було у вас якомога більше. Ви найкращі, адже ви стали студентами Харківського політехнічного інституту!»

До першокурсників звернувся також академік Академії наук Вищої школи України, відомий вчений, завідувач кафедри фізичної і колоїдної хімії професор М. Д. Сахненко. А єпископ Харківський та Богодухівський владика Митрофан побажав всім успіхів та прочитав на честь свята молитву.

Відбулися й традиційна передача Ключа знань, який старшокурсники вручили першокурсникам, покладання квітів до бюсту першого директора нашого вишу В. Л. Кирпичова, пам’ятника Першому інженеру і до Меморіалу Слави.

Відкриття IT скверу

Знаменною подією у цей день стало відкриття IT скверу, який є одним з об’єктів проекту Парку науки і техніки вишу – STEAMPARK НТУ «ХПІ» під відкритим небом. Плиткові доріжки – артерії парку, якими біжить життя Політеху, зручні лавочки, два фонтани – все це з любов’ю зроблено для політехніків. Першу ялинку в сквері посадили ректор НТУ «ХПІ» професор Є. І. Сокол і голова Харківської облдержадміністрації Ю. О. Світлична. Відкриття IT скверу – лише один з кроків для розвитку STEAMPARK. Крім нього на території університету вже «посаджені» чотири «сонячних» дерева, а також розташована модель паровоза.

Збори колективу університету 31 серпня

У традиційній зустрічі ректора НТУ «ХПІ» професора Є. І. Сокола з колективом університету взяли участь проректори, викладачі та студенти. Євген Іванович підвів підсумки минулого навчального року. Він відзначив вдало проведену вступну кампанію в нашому університеті, завдяки якій було виконано план набору першокурсників на бюджет. Значно кращі результати у цьому напрямку показали кафедри «Зварювання», «Електричний транспорт та тепловозобудування» та ін., Харківський і Полтавський коледжі, Військовий інститут танкових військ НТУ «ХПІ». Наш університет значно покращив позиції у світовому рейтингу QS World University Rankings 2020, де зараз входить до «трійки» кращих українських вузів. У 2018/19 навчальному році наші студенти завоювали 35 призових місць у другому етапі Всеукраїнської студентської олімпіади. Важливе значення для успішного розвитку якості освіти в нашому вузі має розроблений в ХПІ «Кодекс етики академічних взаємовідносин та доброчесності». Серед завдань, які були поставлені перед колективом Харківського політехнічного – виконання Закону України про державну мову, розширення дистанційного і дуального навчання та ін. Ректор Є. І. Сокол привітав всіх політехніків з початком нового навчального року і вручив кращим з них нагороди.

Нагороди Харківської облдержадміністрації

Почесні грамоти отримали І. М. Рищенко, директор навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії, М. М. Резинкіна, завідувач кафедри теоретичних основ електротехніки.

Подяки голови Харківської облдержадміністрації одержали Г. В. Бистріченко, завідувач навчальної лабораторії з вивчення та збереження історико-культурної спадщини України та НТУ «ХПІ», К. О. Мінакова, доцент кафедри фізики, С. А. Радогуз, доцент кафедри українознавства, культурології та історії науки.

Нагороди Харківської обласної ради

Грамоти було вручено О. Б. Ахієзер, професору кафедри комп’ютерної математики і аналізу даних, А. В. Кіпенському, декану факультету соціально-гуманітарних технологій. Подяку голови Харківської обласної ради отримав С. Г. Семенов, завідувач кафедри обчислювальної техніки та програмування.

Грамоти Департаменту освіти і науки Харківської облдержадміністрації

одержали В. В. Ананьєва, доцент кафедри органічного синтезу і нанотехнологій, С. О. Галкін, доцент кафедри інформатики та інтелектуальної власності, І. Л. Красніков, професор кафедри автоматизації технологічних систем та екологічного моніторингу, О. А. Любченко, завідувач кафедри фізики, І. Ф. Порункова, провідний інженер відділу міжнародних зв’язків, керівник групи фандрайзингу, Ю. В. Рябець, аспірант кафедри ливарного виробництва.

Почесні грамоти виконкому Харківської міської ради

отримали В. О. Пильов, завідувач кафедри двигунів внутрішнього згоряння, О. В. Розова, керівник прес-служби Центру медіакомунікацій, С. С. Хазієва, методист вищої категорії навчального відділу, Ю. І. Панфілов, начальник методичного відділу.

Подякою Харківського міського голови

були відзначені В. Г. Зімненко, директор студмістечка, Р. В. Кривобок, заступник завідувача науково-дослідної частини, О. М. Півень, професор кафедри технології жирів та продуктів бродіння.

17 політехніків були також відзначені подякою ректора НТУ «ХПІ».

Радуются первокурсники на празднике посвящения в студенты, довольны результатами своих усилий (справа налево) и ответственный секретарь Приемной комиссии НТУ «ХПИ» доцент Сергей Петров, и доцент Сергей Радогуз, и инженер подготовительных курсов Юлия Рябец. Они вместе с молодыми учеными нашего университета много сделали для улучшения имиджа Политеха и привлечения к нему внимания абитуриентов.

Фото Валерия Таемницкого

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет