Дипломні проекти – реальні і творчі

[Світлана Землянська]
#13 от 18.06.2019

Ми познайомилися з цими хлопцями на кафедрі автоматизованих електромеханічних систем, де проходило секційне засідання Міжнародної конференції MicroCAD. Сергій Альохін та Олександр Ждан, яким кілька днів залишалося до захисту магістерських дипломних робіт, виступали з науковими доповідями. На всі запитання учасників конференції – науковців, аспірантів, студентів – і Сергій, і Олександр відповідали вичерпно, впевнено. Та й недивно, над темами своїх доповідей і магістерських дипломів вони працювали ґрунтовно, по-справжньому захоплюючись темами розробок.

Сергій (на знімку справа) доповів на MicroCAD про розробку «кишенькової лабораторії», з допомогою якої кожен студент-технарь може виконати практичну роботу дистанційно. У виконанні розробки під науковим керівництвом професора М. В. Аніщенка Сергієві допоміг досвід, здобутий під час навчання в університеті прикладних наук Карінтія (Австрія). Протягом семестру наш студент навчався за програмою Erasmus+, працюючи в команді зі студентами з різних країн над виконанням спільних проектів. Там такі «кишенькові лабораторії» є звичною практикою, вони економлять час і викладачів, і самих студентів, які здебільшого, поряд із навчанням, уже працюють. «Дипломною ж роботою Сергія Альохіна була розробка системи управління електроприводом електровелосипеда, – додає професор М. В. Аніщенко. – Магістр провів аналіз двох різних типів електродвигунів, перевірив їх поведінку в різних випадках їзди на велосипеді – на різних ландшафтах, стосовно ваги велосипедиста тощо. Сергій взагалі людина допитлива, творча й обізнана».

Тема дипломної роботи Олександра «Про застосування суперконденсаторної батареї у складі джерела живлення електромобіля» є частиною одного з наукових напрямків кафедри АЕМС. Тут працюють над створенням електромобіля з електроприводом, який би забезпечив при гальмуванні перетворення кінетичної енергії руху на електричну та повернення її до джерела живлення – суперконденсаторної батареї. «Магістр Олександр Ждан виконав комп’ютерне обґрунтування доцільності застосування такої батареї в гібридних джерелах електроживлення з літій-іонними акумуляторними батареями. Це покращує тепловий режим даного типу батарей в електромобілях, що вже випускаються серійно, – повідомив нам завідувач кафедри АЕМС професор В. Б. Клєпіков, керівник дипломної роботи. – Ми пишаємося такими студентами як Олександр, йому присуджене ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт 2019 року».

Ми раді були дізнатися, що Сергій і Олександр на «відмінно» захистили свої дипломні роботи. Вітаємо нових магістрів!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет