О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Дипломи двох університетів європейського рівня – це реальність!


[Поліна Ніколенко]
#8-9 от 22.04.2019

На знімку (зліва направо): Євгенія Філанова та Анна Пернатій.

Магдебурзький університет Отто фон Геріке (Німеччина) вже понад 50 років співпрацює з різними кафедрами і факультетами НТУ «ХПІ». Наприклад, тільки за останні 15 років більше 50 студентів спеціальності «Комп’ютерна механіка» отримали стипендію Леонарда Ейлера і пройшли місячне стажування в Німеччині та отримали дипломи цього університету. Багатьох із них запросили на навчання до аспірантури німецьких університетів, вони захистили дисертації і отримали престижну роботу на промислових підприємствах і в наукових установах Європи.

Програма включеного навчання реалізується в рамках співпраці між НТУ «ХПІ» та Магдебурзьким університетом ім. Отто фон Геріке. Вона передбачає узгодження навчальних планів двох вишів, складання іспитів в цих університетах, проходження стажувань аспірантами.

Анна Пернатій та Євгенія Філанова – студентки 6 курсу кафедри динаміки та міцності машин Інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ» – здобувають освіту водночас у ХПІ та у Магдебурзькому університеті ім. Отто фон Геріке за програмою студентського обміну.

«Я родом із Миколаєва і завжди хотіла навчатися у великому місті: саме в Харківському політеху і обов’язково на технічній спеціальності, – розповідає Анна Пернатій. – На Дні відритих дверей у ХПІ дізналася про Німецький технічний факультет (тоді він так називався), про можливості стажування за кордоном і про те, що до навчального плану входить вивчення німецької мови. Спробувала вступити на спеціальність «Прикладна математика» і мені це вдалося! У школі моїм улюбленим предметом була математика, а вже в ХПІ ними стали математичний аналіз (перлина спеціальності!), лінійна алгебра, математична фізика і тензорний аналіз.

Мені дуже хотілося потрапити на стажування до Магдебурга. Вищий бал у заліковій книжці та високий рівень німецької мови – це обов’язкові умови для конкурсного відбору на навчання в магістратурі в університеті ім. Отто фон Геріке.

І от у 2017 році ми з Євгенією Філановою представили професорам цього університету, які приїхали до Харкова, доповіді на свої наукові теми. Так ось і розпочався наш шлях до Магдебурга!»

«Період навчання в Німеччині був дуже цікавим і насиченим, – розповідають студентки. – Ми зійшлися на думці, що міста красивішого за Гамбург ми поки що не бачили: тут більше мостів ніж у Венеції, Амстердамі і Лондоні разом узятих!»

Головна мета програми, учасниками якої стали дівчата, – це можливість побувати в Німеччині, отримати додаткові знання і міжнародний досвід, а також взяти участь у розробці студентських науково-дослідних робіт. Дуже цікаво нашим студенткам було не тільки відвідувати наукові лабораторії і промислові підприємства Німеччини, а й знайти нових друзів. Окрім занять, Анна та Євгенія вивчали культуру та пам’ятки Німеччини та інших європейських країн на цікавих екскурсіях.

«Ми з Анею і раніше бували у Німеччині за іншими стипендіальними програмами, – каже Євгенія Філанова. – Намагалися не тільки успішно навчатися, щоб досконало оволодіти спеціальністю, а й взагалі розвиватися в різних сферах, бути освіченими, неординарними. Я дуже вдячна викладачам кафедр динаміки та міцності машин і прикладної математики, справжнім професіоналам і цікавим людям, які багато чому навчили нас, які завжди готові допомагати студентові, відповідати на безліч питань. Вони ніколи не бувають байдужими до свого предмету і до студентів! Я б могла перерахувати імена тих викладачів, і не тільки названих кафедр, яким я вдячна і які на мене вплинули, але це буде дуже багато рядків! З моєї точки зору, вони і є найбільша цінність Харківського політеху!

Тут у Німеччині мені дуже не вистачає нашого Палацу студентів і чудового оркестру «SM Band»... Це було так здорово – грати з хлопцями і нашим керівником, прекрасним музикантом! Для мене цей досвід на вагу золота! І це найкращі спогади на все життя!

Я захоплююся спортом і музикою, люблю читати. В Магдебурзькому університеті безліч спортивних секцій, музичних колективів не так багато, як у ХПІ. А от у бібліотеці можна знайти будь-яку книгу! Тобто всі умови для розвитку є! Деякий час ми ще будемо тут, і вже у травні захищатимемо магістерські дипломи у Харкові. Керівник мого дипломного проекту «Моделювання непружних властивостей термопластів» – завідувач кафедри динаміки і міцності машин НТУ «ХПІ», д. т. н., професор Геннадій Іванович Львов. А потім знову навчання у Німеччині. Впевнена, що це дуже важливий період нашого життя».

«ХПІ дав нам не тільки великий багаж знань за фахом, а й досвід роботи над реальними виробничими проектами, – зауважує Анна Пернатій. – Вже з 3 курсу ми занурюємося в актуальні проблеми або завдання механіки. Кожен семестр виконуємо курсові роботи, які детальніше дають уявлення студенту, де він у майбутньому зможе себе знайти. Важливу роль відіграє чуйність (що дуже важливо!) і висока компетентність персоналу нашої кафедри! У Магдебурзі ж я отримала безцінне розуміння потрібності спеціальності і досвід навчання іноземною мовою. Співробітники університету ставляться і до нас, іноземців, і до німецьких студентів тепло і з повагою. Вони толерантні. Я можу не знати якоїсь технічної термінології, і тоді нам все пояснюють на особистій консультації! Всі, хто нам тут зустрівся – прекрасні, відкриті люди із почуттям гумору. Але через мовний бар’єр тут буває важко.

Зараз я на стажуванні в Магдебурзі – триває практика в університеті. Готую до захисту магістерську роботу «Симуляція руйнування сонячних батарей під дією ударних навантажень від граду за допомогою перидинамічної теорії», яку виконую під керівництвом д. т. н., професора Олексія Олександровича Ларіна. Захищати її я буду в Харкові, і після цього продовжу навчання в університеті Отто фон Геріке. Потім буде переддипломна практика на одному з підприємств Німеччини (3 місяці) і знову захист диплома магістра».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет