Добре крокують гвардійці

[М. Хомхотько, підполковник у відставці, завідувач музею Бойової слави інституту]
#15-16 от 31.05.2005

Буде Україна славна і могутня,
По роках буденних нас життя веде.
І під небом ясним з вірою в майбутнє
Твердим кроком з піснею Гвардія іде.

Ці слова пригадав мимоволі, коли перед трибуною керівництва і гостей – учасників святкового параду, присвяченого 60-річчю Великої Перемоги – 9 травня проходили зведені батальйони Харківського гвардійського ордена Червоної Зірки інституту ім. Верховної Ради України НТУ “ХПІ”.

Інститут має багаті бойові традиції. Як училище був сформований у далекому 1944 році на базі 33-ої гвардійської окремої танкової бригади, яка покрила себе нев’янучою славою в боях з німецько-фашистськими загарбниками. Першими курсантами училища були 153 воїни бригади, які побажали стати офіцерами. Ще під час війни Харківське танкове училище здійснило два випуски офіцерів-танкістів. У жовтні минулого року навчальний заклад відзначив свій 60-річний ювілей. За цей час він дав путівку у життя понад 20 тисячам офіцерів, багато з яких стали відомими військовими, державними і політичними діячами не тільки в Україні, але і в країнах Співдружності незалежних держав. Серед них, перш за все, колишній Міністр оборони України, народний депутат України, випускник училища 1975 року генерал армії України Олександр Кузьмук.

Парадний розрахунок очолював неодноразовий учасник військових парадів на Хрещатику, заступник начальника інституту, полковник Сергій Петрович Хань.

Учасниками ювілейного параду були курсанти випускних курсів командного, інженерного факультетів та факультету радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екології. Більше 100 із них досягли відмінних успіхів у навчанні, і є прикладом для своїх молодших колег в службі і дисципліні. Серед них стипендіат премії Кабінету Міністрів України курсант Родіон Якимець, Верховної Ради України – старший сержант Юрій Ковцюр. Вони є претендентами на закінчення інституту з дипломом з відзнакою і золотою медаллю.

Високий стройовий вишкіл продемонстрували також командири передових курсантських взводів командного та інженерного факультетів, капітани Андрій Сутула і Андрій Андрієнко, заступник командира взводу, призер першості НТУ “ХПІ” з греко-римської боротьби, старший сержант Максим Марченко, молодший сержант Владислав Шовкун та інші.

У парадному розрахунку крокували чемпіони та призери Сухопутних військ, НТУ “ХПІ”, інституту. Більше 75 відсотків учасників параду – спортсмени-розрядники та значкісти військового спортивного комплексу.

Такі воїни – золотий фонд майбутнього Збройних Сил України.

Багато змін сталося в інституті за час його існування. Оновлюється командний, викладацький склад, контингент курсантів. Але незмінними залишаються вірність військовій присязі, готовність вихованців інституту пильно стояти на сторожі недоторканості кордонів нашої Батьківщини.

М. Хомхотько, підполковник у відставці, завідувач музею Бойової слави інституту

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет