Використовувати свій потенціал на повну

#5 от 14.03.2019

На цьому знімку стипендіат Верховної Ради України магістрант кафедри «Автомобіле- і тракторобудування» Геннадій Гріненко. Його ім’я вже відоме постійним читачам нашої газети. У номері 12–13 від 14 червня 2017 року було опубліковано матеріал «НТУ «ХПІ» та ХТЗ: грані співпраці». Там Геннадій розповідав про свою практику в дослідно-експериментальному цеху заводу, а сьогодні він ділиться з нашими читачами своїми враженнями про роки навчання в Політеху і планами на майбутнє.

«З самого дитинства планував займатися технікою, постійно щось майстрував. Ще зі шкільної парти знав, що вступлю на навчання до Політеху. Остаточно визначитися з вибором мені допоміг мій майбутній куратор групи – завідувач лабораторії кафедри «Автомобіле- і траторобудування» Анатолій Данилович Галуцьких. У День відкритих дверей він провів екскурсію лабораторією та показав кафедру в цілому, розповів про напрямки наукової діяльності. З того самого моменту я зрозумів що хочу навчатися тільки тут.

Займатися науковою роботою я почав ще з середини третього курсу. Ми з моїм товаришем Владиславом Безкоровайним (у майбутньому стипендіатом Президента України) звернулися до завідувача нашої кафедри професора Вадима Борисовича Самородова з проханням стати керівником підготовки наших бакалаврських дипломних проектів. Під його керівництвом ми почали поглиблене вивчення трансмісійно-матричного аналізу і загальних принципів роботи гідрооб’ємно-механічних трансмісій, зокрема ГОМТ-1С, розробленої на кафедрі. Наукову діяльність у цьому напрямку я продовжую і понині.

Навчальний процес за дуальною схемою і переддипломна практика проходили в тісній співпраці з АО «ХТЗ». Там ми мали змогу значно поглибити свої знання і практичні навички, а також втілити здобуті в стінах інституту теоретичні знання на практиці. Зокрема я розробив нову підставку під навантажувальний пристрій для стенду випробувань гідрооб’ємно-механічної трансмісії ГОМТ-2С. Мною з товаришами були проведені всі виміри, розрахунки майбутньої конструкції, за затвердженим з керівництвом заводу ескізом був створений пакет технічної документації для її виробництва. Підсумком цих робіт стало виготовлення даної підставки і її монтаж у цеху в складі стенда, на якому тепер проводяться випробування нової трансмісії.

Шість років промайнули непомітно. Звичайно, було важко, але на мою думку, саме в цьому і полягає сутність навчання: якщо це дається тобі надто легко – то ймовірно ти не використовуєш свій потенціал на повну. Я планую продовжити своє навчання, вступивши до аспірантури, стати викладачем. У зв’язку з цим окремо хотілося б відзначити дружний колектив викладачів кафедри, які своїм особистим прикладом, ставленням до студентів і відданістю своїй справі вносять вагомий внесок у становлення молодого покоління інженерів та науковців.

Свій вільний час намагаюся присвятити своїм рідним, друзям, хобі. Моїм найбільшим захопленням є музика. Граю на гітарі в рок-гурті».

Ми сподіваємося, що пройдуть роки, і ім’я героя цієї публікації увійде до списку найвидатніших випускників нашого славного політехнічного університету!

Фото Ігоря Гаєвого

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет