Вітаємо лауреата!

[Світлана Землянська]
#5 от 14.03.2019

Наприкінці минулого року шість молодих вчених НТУ «ХПІ» отримали Премію Президента України для молодих вчених. У попередніх випусках газети були вміщені публікації про п’ятьох лауреатів – д. т. н. Дениса Мірошниченка, завідувача кафедри «Технологія переробки нафти, газу та твердого палива» (№2 від14 лютого 2019 року), к. т. н., доцента Олексія Водку (кафедра «Динаміка та міцність машин»), молодшого наукового співробітника Андрія Мейлехова, аспірантів Марію Жадько та Ганну Постельник («Матеріалознавство») (№3–4 від 28 лютого 2019 р.).

Сьогодні ми публікуємо статтю про молодого науковця кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей к. т. н. Артема Захарова, чия робота, удостоєна премії Президента, виконана у співавторстві зі вченими з різних наукових-дослідних установ та підприємства оборонно-промислового комплексу.

Керівником досліджень молодого вченого є лауреат Державної премії України, доктор технічних наук, професор Георгій Вікторович Лісачук. «На рахунку» професора 7 підготовлених ним кандидатів технічних наук, троє з яких отримали премію Президента України для молодих вчених. Це Руслан Кривобок, Олеся Романова у 2010 році та Артем Захаров, про якого сьогодні мова.

– У роботі з молодими науковцями головне – зацікавити їх актуальною проблемою, – вважає Георгій Вікторович. – Такою є, наприклад, розробка радіопрозорих керамічних матеріалів. Вона, так би мовити, «на вістрі» сьогоднішнього матеріалознавства. Відколи ми займаємося дослідженнями в цьому напрямку, отримали безліч запрошень на наукові форуми до Японії, Швеції, США. Нещодавно, наприклад, від колег з Угорщини надійшов повний перелік міжнародних конференцій з проблем матеріалознавства. Ми маємо багато публікацій у виданнях, що входять до міжнародних баз даних, інші свідчення про те, що їх тема актуальна, а результати досліджень, нові технології в цій галузі затребувані в усьому світі.

– Звичка Георгія Вікторовича моніторити стан науки та промисловості України й світу та знаходити наукові виклики, стала початком і моєї кар’єри науковця в рідному університеті, – говорить Артем Захаров. – Нами було обрано напрямок розробки нових керамічних матеріалів, а саме – радіопрозорих матеріалів, необхідних для створення захисних обтічників радіокерованих ракет. Потреба в нових, більш ефективних, матеріалах стала нагальною проблемою, бо останні розробки проводились ще в радянські часи, а технічний прогрес вимагав сміливих рішень. Обраний новий напрямок, незважаючи на широке різноманіття наукових досліджень на кафедрі кераміки, вогнетривів, скла та емалей, викликав значний інтерес. Вже за п’ять років було захищено 9 бакалаврських та 8 магістерських дипломних робіт та готується до захисту ще 3 кандидатські дисертації з цієї тематики.

Проведені дослідження зацікавили також фахівців із різних науково-дослідних та дослідно-виробничих установ. На наукових конференціях та на виставках, як це буває, сталися цікаві знайомства, що допомогли знайти спільні інтереси на перетині різних галузей науки, а також дали змогу провести дослідження на базі інших установ та отримати впровадження розробленого матеріалу на Державному підприємстві «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля», провести тестові дослідження в Науково-технологічному комплексі «Інститут монокристалів» НАН України ХНУ ім. В. Н. Каразіна. В ході одного з досліджень, що проводилося в КНУ ім. Тараса Шевченка, і з’явилась ідея об’єднати результати наших досліджень в цикл наукових робіт для подання на здобуття Премії Президента України для молодих вчених. Наш колектив, що складався з 4 молодих науковців: Юлії Шлапи – к. т. н., наукового співробітника Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В. І. Вернадського НАН України, Артема Нікитенка – інженера Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Андрія Зайлера – інженера Костянтинівського державного науково-виробничого підприємства «Кварсит» ДК «Укроборонпром» та мене – Артема Захарова, молодшого наукового співробітника Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», представив роботу «Створення нових функціональних матеріалів для надвисокочастотної техніки».

Цикл робіт цікавий тим, що ми працювали з практично одним матеріалом, але в різних галузях науки. Розробки Юлії пов’язані з медициною – магнітна гіпертермія, матеріали Артема актуальні в телекомунікаціях – створення систем безпровідного зв’язку, мої розробки спрямовані на створення високотемпературних радіопрозорих обтічників, а Андрій в умовах виробництва відпрацьовував технології виготовлення виробів на основі розроблених матеріалів.

За свої наукові досягнення я вдячний викладачам та працівникам кафедри кераміки, вогнетривів, скла та емалей, а також своїм науковим керівникам – професору Георгію Вікторовичу Лісачуку та доценту Руслану Вікторовичу Кривобоку.

Розмовляла Світлана Землянська

Фото Ігоря Гаєвого

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет