І навчання, і виховання

[Т. Бєлова, заступник директора з виховної роботи]
#15-16 от 31.05.2005

Верстатоінструментальний технікум Національного технічного університету „ХПІ” є одним з провідних учбових закладів, який готує фахівців для машинобудування. Ми з гордістю, вдячністю і шаною згадуємо сторінки 60-річної біографії технікуму. Тисячі працівників машинобудування отримали тут освіту.

Щороку тут вчиться більш як 500 студентів денної та заочної форм навчання. Контингент студентів формується на основі тристоронніх договорів „підприємство – студент – технікум”, що забезпечує працевлаштування випускників.

Ми пишаємося випускниками, які працюють директорами заводів, провідними спеціалістами машинобудування міста, України та країн СНД.

За останні роки технікум змінився невпізнанно. Час вимагає пошуку нових шляхів розвитку навчального закладу, на що спрямована діяльність колективу.

На знімку: підсумки спартакіади вихованців колонії виголошують керівники закладу та гості з технікуму

В технікумі є такі спеціальності: виробництво верстатів з програмним управлінням і роботів; обслуговування верстатів з програмним управлінням і робототехнічних комплексів; виробництво гідравлічних та пневматичних засобів автоматизації; обслуговування та ремонт електропобутової техніки.

Життя студентів не обмежується навчальними аудиторіями, і після занять вони мають можливість творчого росту та змістовного відпочинку: працюють спортивні секції, гуртки художньої самодіяльності, технічної творчості, клуби за інтересами.

Педагогічний колектив верстатоінструментального технікуму Національного технічного університету „ХПІ” втілює в життя нові технології навчально-професійного, виховного процесу. Ми орієнтуємось на новітні дослідження, педагогічно-професійні інновації, найсучасніші технології навчання та виховання.

Технікум готує молодих спеціалістів для провідних машинобудівних підприємств України та держав СНД. 80 % студентів технікуму – юнаки, дві треті – виховуються у неповних сім’ях. І це обумовлює певну особливість виховної роботи. Викладачі велику увагу приділяють превентивному вихованню, яке передбачає попередження, запобігання, охорону, захист підлітка від правопорушень, наркозалежності, захворювань на СНІД, охорону здоров’я.

Серйозною проблемою сучасності є правопорушення і злочинність. І ми проводимо цілеспрямовану профілактику цього „захворювання”. Прагнемо, по-перше, не допускати втрати інтересу до навчання, як однієї з першопричин поведінки. По-друге, розвивається самоврядування студентів з метою формування комунікативної культури та навичок учитися управляти без конфліктів, створювати сприятливий психологічний клімат у колективі. По-третє, проводиться поглиблене дослідження класними керівниками психології підлітка. Особлива увага приділяється формуванню „я”, спілкуванню і розв’язанню конфліктних ситуацій.

Працює Рада з профілактики правопорушень, вивчаються вікові та психологічні особливості підлітків, залучаються до роботи батьки, підтримуються зв’язки з правоохоронними органами. Проводилися екскурсії до музеїв МВС та А.П. Макаренка, який розташований у Курязькій виховній колонії. На зустрічі з працівниками колонії О.Б. Ластиком та А.М. Щербанем – заступниками начальника, Ю.М. Колесником – заступником директора школи, Т.С. Несторенко – психологом, завжди зацікавлено чекали наші юнаки. Дружні взаємовідносини дали певні результати. Вже понад 5 років не зафіксовано випадків постановки студентів нашого технікуму на облік у комісії у справах неповнолітніх.

Спілкуючись із адміністрацією колонії, керівництво технікуму висловило пропозицію щодо проведення спільної профорієнтаційної роботи серед вихованців колонії з метою їх подальшої ресоціалізації та правороз’яснювальної роботи серед студентів технікуму.

У 2003 році укладено договір про спільну діяльність між Державним Департаментом України з питань виконання покарань у Харківській області та ВІТ НТУ „ХПІ”.

Керівництво технікуму і вчителі Курязької школи під час спільних зустрічей накреслили напрями роботи з профорієнтації вихованців, які готуються до звільнення, на продовження навчання у технікумі за рекомендацією адміністрації колонії. Директор технікуму А.М. Рязанов, заступник директора з виховної роботи Т.М. Бєлова, ведучі викладачі В.Б. Фетисов, В.Л. Кириченко, В.І. Мельник проводять зустрічі з вихованцями колонії та їх батьками. Кожен вихованець має змогу детально познайомитися зі спеціальностями технікуму, які його зацікавили. Виготовлені стенд та буклети розповідають про історію технікуму, спеціальності, умови прийому.

У 2003 році шість вихованців вступили на заочне відділення. У цьому році п’ять вихованців бажають навчатися на денному відділенні, дев’ять – на заочному. Вони будуть брати участь в іспитах згідно з Правилами прийому.

Разом з працівниками виховної колонії ми беремо участь у проведенні батьківських зборів, у святах „Червона калина”, „Останній дзвоник”, у Спартакіаді.

Директор технікуму А.М. Рязанов та заступник директора з виховної роботи Т.М. Бєлова є членами обласної Піклувальної Ради при Курязькій виховниій колонії.

Також студенти технікуму зібрали та подарували книги до бібліотеки колонії. Перед вихованцями виступали команда КВК технікуму та танцювальний колектив „Ніка” з концертною програмою. Готується до участі у товариському матчі баскетбольна команда.

Перший і дуже серйозний крок зроблено.

Ми розуміємо, що беремо на себе відповідальність за вихованців колонії, які навчаються та прийдуть до нас навчатися. Ми повинні дати їм знання, навчити професії, після закінчення технікуму – працевлаштувати.

Т. Бєлова, заступник директора з виховної роботи верстатоінструментального технікуму

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет