Турботи про наше велике господарство

[Ігор Гаєвий]
#5 от 14.03.2019

На знімках: кафедра фізики;

Щодня приходимо ми в корпуси навчального містечка, в гуртожитки, відпочиваємо в спорткомплексі чи Палаці студентів. Потужне господарство університету, його матеріально-технічна база потребують щоденної турботи, нагляду і повсякденної праці для її збереження, збагачення та розвитку. Ректорат на чолі з ректором професором Є. І. Соколом не випускає з поля зору ці важливі завдання, знаходячи для цього відповідні фінансові кошти, забезпечуючи безперебійний навчальний процес і відпочинок студентів, створюючи всі умови для праці викладачів і науковців. Саме про цю важливу ділянку діяльності університету йдеться в наступній публікації.

Зі звіту проректора М. І. Гасанова

Серед питань, які були розглянуті на засіданні Вченої ради 1 березня, був звіт проректора професора М. І. Гасанова. Магомедємін Ісамагомедович підвів підсумки роботи адміністративно-господарчої частини нашого університету за 2018 рік. Доповідач приводив багато цифр, які свідчать про зростання обсягу роботи, виконаної адміністративно-господарським відділом, головним завданням якого є забезпечення життєдіяльності університету, підтримка на належному рівні матеріально-технічної бази, її інженерної інфраструктури. Адже усі будинки і споруди інтенсивно експлуатуються і несуть величезне навантаження по забезпеченню навчального процесу і проживанню студентів, тому необхідно підтримувати їх у нормальному стані.

Цьому сприяє, наприклад, робота господарського відділу, який відповідає за підтримку належного санітарного стану в корпусах і на території навчального містечка. Площа навчальних аудиторій, лабораторій, місць загального користування, які щоденно приводять до порядку прибиральниці відділу, складає близько 121000 м². Своїми силами співробітники відділу виконують роботу з реконструкції, догляду за територією і парковою зоною учбового містечка площею 195000 м².

Був також приведений до ладу і табір «Політехнік» у Фігуровці, де на спонсорські кошти виконаний капітальний ремонт 1-го під’їзду спального корпусу та покрівлі, проведені усі комунікації до корпусу СОТ «Політехнік», на що було витрачено 1340,8 тис. грн. Відремонтовано також борцівський зал з новим килимом, своїми силами встановлений новий спортивний майданчик, збудована нова пляжна зона відпочинку – «солярій» з шезлонгами та парасольками.

У Палаці студентів відкрито Арт-залу для засідань, конференцій та виставок (200 тис. грн.).

Особлива роль у збереженні, управлінні та розвитку матеріально-технічної бази університету відводиться своєчасному забезпеченню університету енерго-і водоспоживанням. Група інженерної інфраструктури з розрахунків за енергоносії проводить систематичний облік споживання тепла, електроенергії, води, газу; налагоджено зв’язок і проводиться робота з абонентськими службами комунальних підприємств міста.

Провела величезну роботу і група ремонтників: пофарбовані стіни, стелі ауд. 314, 315 факультету міжнародної освіти по вул. Весніна, 5, ауд. 806, 807, 808 кафедри соціології і політології; проведений ремонт ауд. 406 кафедри інтелектуальних комп’ютерних систем, обчислювального класу кафедри автомобіле- і тракторобудування, коридору 2-го поверху Палацу студентів, концертного залу та багато ін.

Великий обсяг робіт з підтримки інженерних комунікацій в безаварійному стані здійснили співробітники експлуатаційно-технічного відділу. Це заміна стояків гарячого та холодного водогонів, каналізаційних труб та стояків, систем водовідведення, ремонт системи опалення в корпусах і в гуртожитках вузу.

Були виконані роботи з капітального та поточного ремонту корпусів та споруд університету. Капітальний ремонт був проведений у гуртожитках №15, 14 (душові кімнати), технічному корпусі, проведений капітальний ремонт приміщень кафедри фізики. Роботи з поточного ремонту покрівлі велися у головному аудиторному, технічному, адміністративному, електротехнічному, математичному, фізичному, інженерному, лабораторному корпусах, учбовому корпусі У5, корпусі громадських організацій. Було витрачено 443,60 тис. грн.

Великий внесок у безперебійну життєдіяльність нашого університету вносить відділ головного енергетика, який займається енергозабезпеченням об’єктів вузу. Були виконані монтажні роботи в корпусах та спорудах, поточний ремонт електрообладнання і мереж, проведені роботи з охорони праці і техніки безпеки.

новий зал в ДС;

Велику увагу адміністративно-господарський відділ приділяє розвитку матеріально-технічної бази. Це закупівля приладів та обладнання, комп’ютерної техніки, будівельних матеріалів, інвентарю тощо. Співробітники відділу постачання постійно беруть активну участь у роботі тендерного комітету. Тендерним комітетом НТУ «ХПІ» були проведені торги, необхідні для забезпечення кафедр та підрозділів університету товарами, роботами та послугами. Загальна сума коштів за укладеними договорами складає 56773782,30 грн.

Основним напрямком роботи колективу житлово-експлуатаційного відділу (ЖЕВ) є якісне обслуговування житлового фонду та сприяння економії водопостачання, тепла та енергопостачання мешканців 8 житлових будинків, які знаходяться на балансі НТУ «ХПІ». Співробітники ЖЕВ постійно підтримують нормальний технічний і санітарний стан житлового фонду. Це і щоденне прибирання прилеглої території, і очищення покрівлі від снігу та льоду, і поточний ремонт.

Була плідною в минулому році і робота виробничого відділу, який відповідає за надходження позабюджетних коштів. На даний час частина нерухомого державного майна, що є на балансі НТУ «ХПІ», загальною площею 7685,98 кв. м знаходиться в оренді на платних умовах (77 договорів оренди, з яких 10 договорів укладені протягом 2018 року).

При цьому слід зазначити, що передані в оренду приміщення незадіяні в навчальному процесі та непридатні для проживання. Діяльність орендарів не заважає навчально-виховному процесу, а навпаки, сприяє в ряді випадків вирішенню науково-технічних питань завдяки співробітництву. Крім того, за рахунок власних коштів орендарі здійснюють поточні ремонти і поліпшення орендованого майна, що надає можливість університету не витрачати зайвих коштів на утримання цього майна. Щорічно кошти, які надходять від орендаторів, частково допомагають покриттю витрат на господарські потреби університету. Надходження від оренди на розрахункові рахунки університету за 2018 рік склали 5916948,49 млн. грн.

Заслуговують уваги зусилля навчально-виробничого центру (НВЦ) НТУ «ХПІ», співробітники якого виконують чималий обсяг робіт з благоустрою території навчального та студмістечка. Загальний обсяг виконаних робіт склав 678026,00 грн. (без урахування ПДВ). Співробітники НВЦ брали участь у підготовці приміщень університету до нової вступної кампанії, до «Дня відкритих дверей», студентських конференцій та вечорів, святкування Дня Перемоги.

оновлений буфет в У1.

Робота оперативно-диспетчерської служби дозволила вчасно й ефективно реагувати на різні аварійні ситуації, що виникають у мережах енерговодопостачання. Було прийнято від структурних підрозділів університету 2138 заявок щодо несправностей з енерговодопостачання, ремонту зв’язку, пожежної та охоронної сигналізації та ліквідовано їх наслідки.

Чітко та злагоджено працювали також відділ слабкострумових мереж, автогосподарство.

Отже керівництво університету докладає багато зусиль для створення та підтримки належних умов для безперебійного функціонування університету, його розвитку та процвітання.

Після виступу проректора М. І. Гасанова директори інститутів (хімічних технологій та інженерії та ін.) та завідувачі кафедр (двигунів внутрішнього згоряння, турбінобудування, обробки металів тиском) висловили йому подяку за виконану якісну роботу.

Боротьба з бурульками та снігом

Великі перепади температури повітря взимку призвели до обмерзання водостічних воронок і утворення крижаних наростів в жолобах для стоку талої води практично у всіх навчальних корпусах, гуртожитках, Палаці студентів. Адміністрацією університету були організовані групи альпіністів з підрядної організації «Жилкомсервіс», співробітників експлуатаційно-технічного, адміністративно-господарського відділів, відділу головного механіка з очищення покрівель від льоду і снігу. Були своєчасно очищені електротехнічний, головний аудиторний, математичний, хімічний, ректорський та ін. корпуси, Палац студентів, гуртожиток «Гігант», житлові будинки, що знаходяться на балансі ХПІ. Було очищено 3420 кв. м покрівель і 1840 м/п жолобів. Незважаючи на вжиті заходи, не обійшлося без протікання в окремих аудиторіях корпусів, що, в цілому, не відбилося на навчальному процесі. Чітко та злагоджено працювали провідні інженери Г. В. Батусов, Ю. М. Красько, начальник АГВ В. Є. Грачова.

Валерій Климов, заступник начальника експлуатаційно-технічного відділу.

Валентина Педченко, комендант хімічного корпусу:

«Від імені всіх співробітників кафедр нашого корпусу висловлюю подяку проректору М. І. Гасанову та відділам і службам, які займалися ремонтом аудиторій та даху! Влітку минулого року був намічений об’єм робіт із заміни старої покрівлі на нову, і половину цього плану вже реалізовано. Було дуже приємно бачити, як стараються робітники бригади під керівництвом Дмитра Рябченка. Завадити їм у їх сумлінній та старанній праці могли лише погані погодні умови. Раніше дощі завдавали нам самих лише неприємностей, наприклад в аудиторіях №7 та 8 зі стелі обсипалася майже вся штукатурка, а після ремонту не впало ані крихти! Наші малярі та столяри привели до ладу 11 та 29 кімнати інституту хімічних технологій та інженерії, де пофарбували панелі, замінили електрику, покриття підлоги. Відремонтували також і кабінет завідувача кафедри органічної хімії, біохімії, лакофарбових матеріалів та покриттів. Сподіваємося, що робота з покращення одного з найстаріших корпусів нашого університету буде продовжена!»

Світлана Ярошенко, комендант технічного корпусу:

«Наш корпус знаходиться в аварійному стані, і ми дуже зраділи, коли спеціальні служби почали його рятувати. Влітку 2018 року замінили центральну частину покрівлі даху, привели до ладу аварійний вихід лабораторії технології жирів і продуктів бродіння (дах, цегляна кладка), повністю замінили водостічні труби. Зробили ремонт у великій залі кафедри технології переробки нафти, газу і твердого палива. Взимку оперативно збивали бурульки та чистили від снігу дах. Роботи ще багато, і ми впевнені, що у майбутньому технічний корпус засяє новими яскравими фарбами!».

Завідувач кафедри фізики професор Олена Любченко:

«Кафедра фізики, одна з найстаріших кафедр ХПІ, займає майже 2000 кв. м у цоколі У2 і в фізичному корпусі. З цих площ близько 500 м2 – це дві лекційні аудиторії (одна з яких, на жаль, чекає ремонту вже протягом 7 років), а 300 м2 – технічні приміщення, які не можуть використовуватися в навчальному процесі. На лабораторний практикум, заняття в якому проходять для студентів практично всіх інститутів і факультетів нашого університету, припадає близько 500 м2. Ці приміщення не ремонтувалися з моменту введення в дію корпусу У2, а коли проводився ремонт в практикумі фізкорпусу, не пам’ятають навіть ветерани. Тому те, що восени 2018 р. у лабораторіях почався ремонт, було сприйнято колективом кафедри з великим ентузіазмом.

Зараз відремонтовані 4 лабораторії механічного та 2 лабораторії електромагнітного практикумів. Розпочато ремонт у 2 лабораторіях атомного практикуму, очікують своєї черги оптичний практикум та інші приміщення, в першу чергу, фізична аудиторія. У відремонтованих лабораторіях практикуму передбачається розмістити нові і модернізовані лабораторні роботи, що відповідають сучасним вимогам навчання студентів в технічному вищому навчальному закладі. Слід зазначити, що це стало можливим завдяки тому, що керівництво університету, ознайомившись зі станом приміщень і лабораторного обладнання, яке використовувалося під час лабораторних робіт, прийняло рішення профінансувати як ремонтні роботи на кафедрі, так і закупівлю нового і модернізацію наявного лабораторного обладнання. Ми впевнені, що спільні зусилля колективу кафедри і ректорату дозволять вивести кафедру фізики і її лабораторний практикум на рівень, який відповідає званню Національного університету, а студенти і викладачі зможуть ефективно і з задоволенням працювати в ньому».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет