О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Історія відкриття періодичної таблиці


[Поліна Ніколенко, Ігор Гаєвий]
#4 от 28.02.2019

Ця тема була головною на Круглому столі, який відбувся 7 лютого у Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка. Серед його організаторів Національний технічний університет «ХПІ» та Харківська медична академія післядипломної освіти.

Засідання було присвячене 150-річчю відкриття періодичного закону хімічних елементів та 185-річчю від дня народження Д. І. Менделєєва. Генеральна асамблея ООН проголосила 2019 рік Міжнародним роком Періодичної таблиці хімічних елементів, яка є одним з найбільш важливих наукових досягнень. Воно відбиває суть не тільки хімії, але також фізики, біології та інших дисциплін. Це унікальний інструмент, що дає вченим можливість передбачати появу та властивості елементів на Землі та у Всесвіті в цілому.

З доповідями «185 років від дня народження Дмитра Івановича Менделєєва», «Д. І. Менделєєв – постать рівня І. Ньютона та Ч. Дарвіна», «150 років періодичної системи хімічних елементів» та «Світова пам’ять про Д. І. Менделєєва» – виступив д. мед. н., професор кафедри біотехнології, біофізики та аналітичної хімії НТУ «ХПІ» Василь В’ячеславович Россіхін. Доповідь «Д. І. Менделєєв – Україна та Харків» представив к. мед. н., доцент Олексій В’ячеславович Бухмін (Харківська медична академія післядипломної освіти).

Перед присутніми студентами та викладачами була розкрита велич одного з найвідоміших вчених світової науки – непересічної особистості, людини енциклопедичних знань. З часу відкриття його закону пройшло 150 років, але ніхто не може сказати, коли зміст знаменитої таблиці Менделєєва буде розкрито до кінця.

Видатний хімік відомий також як один з піонерів сучасної метрології. Саме за його ініціативи в 1901 році в Харкові була відкрита перша в Україні повірочна палатка. З цієї події бере початок не тільки історія метрології і стандартизації в Україні, а й історія харківського Інституту метрології. У 1885 році професор В. Л. Кирпичов став засновником Харківського технологічного інституту (нині НТУ «ХПІ»), і активну участь у цій знаменній події брав Д. І. Менделєєв. Згодом він став одним з перших Почесних докторів найстарішого технічного вузу Східної України.

Для гостей Круглого столу була представлена виставка «Дмитро Менделєєв – велетень думки і праці».

Четвертокурсниця Дар’я Андрощук, група ХТ-55а (О): «Сьогодні ми отримали багато важливої нової інформації. Я сама з Маріуполя, і мені, наприклад, було дуже приємно дізнатися, що Менделєєв мав пряме відношення до розвитку Донецького регіону і Донецького кам’яновугільного басейну. Спасибі професору Василю В’ячеславовичу Россіхіну за цікаві доповіді!»

Данило Загребельний, група ХТ-56б (О): «Круглий стіл вийшов дуже цікавим, навіть захоплюючим! Приємно, що доповідачем був наш викладач професор Василь В’ячеславович Россіхін. На заняттях його лекції теж насичені «живим» матеріалом, фактами та подробицями, які не завжди знайдеш в Інтернеті. Інформації, яку нам надали у своїх доповідях Василь В’ячеславович та Олексій В’ячеславович Бухмін, було цілком достатньо, щоб оцінити величезний внесок Менделєєва у світову науку. Впевнений, що такі зустрічі потрібні і корисні і вченим та викладачам, і студентам».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет