О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров’я


[М. Михайлина]
#15-16 от 31.05.2005

ХІІІ міжнародна конференція MicroCAD-Харків, присвячена даній тематиці, відбулася 19–20 травня в НТУ „ХПІ” – напередодні святкування Дня науки. У нинішньому році до оргкомітету конференції було подано більш як тисячу доповідей, авторами яких стали 1796 науковців, що представили 65 міст із 26 країн ближнього і дальнього зарубіжжя, у тому числі Росії, США, Угорщини, Румунії, Болгарії, Польщі, Німеччини, Франції, Австрії, Сербії і Чорногорії, Греції, Грузії, Лівану, Китаю, Кореї, Австралії, Ізраїлю. Вперше в конференції MicroCAD-Харків узяли участь Вірменія, Словакія, Чехія, Естонія, Білорусія, Киргизія, Нова Зеландія, Швеція. Україну ж представляли науковці з 18 областей, Республіки Крим, міст Києва та Севастополя.

ХІІІ міжнародна конференція розпочалася з урочистого засідання Вченої Ради університету, порядок денний складався із трьох пунктів: вручення диплома Почесного доктора НТУ „ХПІ” професору Магдебурзького університету Отто фон Герікке Герхарду Швьодіауеру; нагородження медаллю імені М.Ф. Семка професора Афінського університету Атанасіоса Мамаліса; вручення диплома І ступеня „За особистий внесок у співдружність університетів” проректору Мішкольцьського університету, професору Дьюлі Патко.

Засідання відкривав ректор НТУ „ХПІ”, професор Л.Л. Товажнянський, відрекомендувавши кожного науковця, нагадавши всім історію дружби з європейськими університетами. З ім’ям Г. Швьодіауера пов’язана історія створення в нашому університеті економічного факультету, адже за основу було взято програми, що розроблялися в Магдебурзькому університеті. Авторитет та досвід професора Г. Швьодіауера, його праця та наукові зв’язки в країнах Європи сприяли отриманню фінансової підтримки Євросоюзу для тих наукових проектів, якими він керує і які виконуються разом з нашим економічним факультетом (програми ТЕМПУС та ІНТАС). Завдяки цим проектам істотно зріс кваліфікаційний рівень викладачів-економістів, вони стажувалися в провідних вузах Європи, а також надана допомога в забезпеченні сучасною літературою. Тож, зараз ми маємо два факультети, що готують економістів – ЕК і БФ.

– Я вважаю за честь стати Почесним доктором НТУ „ХПІ” і маю надію, що я це дійсно заслужив, – відповів професор Г. Швьодіауер. – Мені здається, що економічна та технічна освіти повинні іти пліч-о-пліч, бо вони мають прикладне застосування, обидва напрямки вимагають глибоких знань, а практичне застосування вимагає теоретичного підґрунтя. Ще раз висловлюю подяку і хочу підкреслити, що я і надалі бути робити все можливе для розвитку економічної освіти і науки в ХПІ.

Знову слово взяв ректор, представляючи А. Мамаліса – видатного вченого в галузі різання матеріалів:

– Професор Атанасіос Мамаліс неодноразово відвідував наш університет. Його ім’я є символом дружніх та наукових відносин між Харківським політехнічним та Афінським університетом. Саме професор А. Мамаліс став ініціатором підписання угоди між нашими університетами. Ми з радістю вручаємо почесну медаль імені М.Ф. Семка.

– Для мене це велике задоволення бути присутнім на урочистому засіданні Вченої ради ХПІ і отримати нагороду, – відповів Атанасіос Мамаліс.

– Це результат нашої співпраці з розробки нових технологій, нових матеріалів. І думаю, що ця співпраця матиме продовження не лише на європейському, а й на світовому рівні.

– Інформаційні технології є одними з найбільш пріоритетних в розвитку Національного технічного університету „ХПІ”. Координацію комплексних програм з інформатизації в НТУ „ХПІ” здійснює Центр нових інформаційних технологій, який було створено в 1993 році – у рік заснування конференції MicroCAD-Харків. Щорічний форум, що проводиться в нашому університеті, має свого побратима в другому за розміром промисловому та вузівському центрі Угорщини – Мішкольці. Багаторічна історія дружби та співпраці вчених обох вузів, як показали попередні конференції MicroCAD-Харків, одержала новий вектор розвитку, об’єднавши зусилля вчених багатьох навчальних і наукових центрів навколо глобальних проблем людства. Сьогодні ми нагороджуємо дипломом І ступеня „За особистий внесок у співпрацю університетів” проректору Мішкольцьського університету, професору Дьюлі Патко, котрий прийняв естафету і з таким же ентузіазмом, як і попередники, продовжує співпрацю.

– Я висловлюю подяку за цю почесну нагороду. Це не лише моя заслуга, але й всього Мішкольцьського університету. Дякую за увагу.

Так завершилося урочисте засідання Вченої Ради університету, і конференція продовжила свою роботу. На пленарному засіданні були представлені три доповіді: „Актуальні проблеми енергозбереження в господарському комплексі регіону” професора Л.Л. Товажнянського, „Сучасні аспекти передового виробництва” професора А.Мамаліса та „Про взаємодію монетарної та фіскальної політики в Європейському Союзі” професора Г. Швьодіауера.

Після урочистостей і пленарного засідання науковці продовжили роботу у 23 секціях та взяли участь у науково-методичному семінарі „Проблеми Болонського процесу” (керівник – професор Л.Л. Товажнянський). На цьому семінарі учасники з України, Угорщини та Грузії поділилися досвідом та обговорили проблеми, які виникають на шляху інтеграції у європейський освітній простір.

У день відкриття ХІІІ конференції MicroCAD-Харків, саме 19 травня, Україна приєдналася до Болонського процесу. Таке рішення було прийняте на конференції лідерів освіти країн Європи в Норвегії. Тому питання стандартизації підходів до організації навчального процесу стають практичним сьогоденням у функціонуванні вітчизняної вищої школи, її легітимного входження до єдиного європейського простору вищої освіти. Вся історія конференції MicroCAD-Харків відображає успіхи міжнародного співтовариства з гармонізації процесу незворотної глобалізації науки та освіти – безальтернативного шляху у майбутнє людства.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет