Різдво Христове

[Олександр Срібний]
#2-3 от 14.02.2019

6 січня, напередодні Різдва Христового, у Військовому інституті танкових військ під час години військового капелана отець Олександр розповів військовослужбовцям про історію великого християнського свята та надав відповіді на поставлені запитання.

Наступного дня у храмі Святого великомученика Іоанна Воїна капелан навчального закладу – отець Олександр провів Різдвяне богослужіння, а 19 січня – Божественну Літургію на честь Хрещення Господнього.

Після служби протоієрей Олександр Маренич освятив особовий склад навчального закладу та парафіян, привітав усіх зі святом, побажав святої Божої благодаті, закликав бути в душевній чистоті, любити та вміти терпіти й прощати один одного, і тоді Господь завжди буде з нами.

Лабораторні роботи з фахівцями військ РХБ захисту

Із 8 січня розпочато навчальну практику за військовим спрямуванням із четвертокурсниками. Курсанти факультету радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки 15 січня на кафедрі хімії та бойових токсичних хімічних речовин відпрацьовували низку лабораторних робіт, зокрема із використанням автомобільної радіометричної та хімічної лабораторії АЛ-4М, яка призначена для проведення аналізів спеціальних речовин і сумішей щодо хімічного та радіоактивного зараження.

Майбутні фахівці військ РХБ захисту під керівництвом досвідчених викладачів провели досліди щодо визначення наявності у пробах отруйних речовин нервово-паралітичної і шкірнонаривної дії, наявності алкалоїдів та індикації біологічних засобів у пробах. Усі експерименти військовослужбовці проводили в спеціалізованих лабораторіях, оснащених сучасним обладнанням і вимірювальною технікою.

Тренажерна підготовка третьокурсників

На кафедрі загальновійськових дисциплін з курсантами третього курсу факультету озброєння та військової техніки 16 та 17 січня проводилися практичні заняття з водіння бойових машин на тренажерах. Перед тим, як курсанти сядуть за важелі реальної техніки на полігоні, вони наполегливо вивчають правила водіння та матеріальну частину техніки, практично відпрацьовують питання водіння бойових машин у класах, які обладнані спеціальними тренажерами вітчизняного виробництва.

Під час практичного заняття третьокурсники відпрацьовували питання на тренажерах БТР-4 і Т-64. Курсанти вивчали правила водіння, удосконалювали практичні навички у подоланні перешкод та обмежених проходів, в особливостях орієнтування машини вдень і вночі, тренувались у підтриманні встановленого температурного режиму роботи двигуна, слідкували за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, а також навчалися діям в аварійних ситуаціях.

Підвищення практичних умінь в обслуговуванні військової техніки

Відповідно до плану освітнього процесу в інституті з 8 по 21 січня проводилася практика за військовим спрямуванням курсантів четвертих курсів. У ході практичного заняття 15 січня на навчально-тренувальному комплексі кафедри бронетанкового озброєння та військової техніки курсанти четвертого курсу факультету озброєння та військової техніки визначали технічний стан силової установки БМП-1 та БМП-2.

Під час технічного обслуговування озброєння та військової техніки четвертокурсники перевіряли рівні та наявність паливно-мастильних матеріалів і спеціальних рідин у системах живлення двигуна, надійність кріплення агрегатів і вузлів силової установки, проводили підготовку та практично запускали підігрівач і двигун. На одному з навчальних місць курсанти також відпрацьовували нормативи з технічної підготовки із розбирання-збирання паливних і масляних фільтрів.

Військовий біатлон

20 січня відбулися змагання на першість інституту з зимового військового біатлону, в яких взяли участь курсанти і солдати строкової служби. Усього змагалося 6 команд по 3 учасники. Кожен з них повинен був подолати дистанцію майже 1 км, на двох вогневих рубежах стоячи та лежачи трьома пострілами влучити в цілі з пневматичної гвинтівки.

Видовищна боротьба тривала протягом всієї гонки та подарувала багато яскравих емоцій як учасникам, так і глядачам. Ніхто не хотів програвати, тож вистачало і падінь, іноді не витримували лижі, ламалися палиці. На щастя змагання відбулися без травм. В особистій першості переможцем став курсант факультету радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки солдат Олександр Черняк, який уразив всі мішені. У командній першості перемогу святкували курсанти першого курсу факультету озброєння та військової техніки.

Курсанти-танкісти склали комплексний екзамен

З 28 січня екзаменаційна комісія розпочала перевірку знань курсантів четвертих курсів за освітнім ступенем «бакалавр». Курсанти 144 навчальної групи факультету озброєння та військової техніки 31 січня складали комплексний екзамен за циклом професійної підготовки – теоретичну та практичну частини.

Під час відповіді на теоретичні питання четвертокурсники, для більш наочної та розгорнутої доповіді, використовували навчальні плакати та діючі стенди. Практичну складову екзамену курсанти відпрацьовували безпосередньо на зразках бронетанкового озброєння та військової техніки, де продемонстрували свої знання, вміння й навички за фахом.

Заступник голови екзаменаційної комісії полковник Євген Сидоренко відзначив кращих курсантів: сержантів Ігоря Веретеннікова, Ігоря Пшеворського, Сергія Мащенка, молодшого сержанта Олега Зімнікова, старшого солдата Вадима Биканова.

Знання англійської мови – перший крок до НАТО

Екзаменаційна комісія перевірила знання четвертокурсників факультету озброєння та військової техніки на комплексному екзамені з іноземної мови. Протягом декількох днів курсанти демонстрували свої знання письмово та отримали змогу довести членам екзаменаційної комісії досягнення в усному володінні англійською мовою та вмінні спілкуватися на загальні теми.

Значна увага приділялась термінології військової сфери діяльності та структурі Збройних Сил НАТО. Як кращих у володінні англійською мовою екзаменаційна комісія відзначила курсантів: молодших сержантів Івана Шанту та Вадима Козуба, старших солдатів Андрія Чулінду, Микиту Антонова та Олександра Пазиненка.

З метою переходу Збройних Сил України на стандарти НАТО у навчальному закладі поступово розвивається англомовне середовище. Для подолання психологічних бар’єрів в англомовному спілкуванні під час проведення будь-яких занять викладачі надають курсантам основні терміни змістового модулю англійською мовою. Спілкуючись іноземною мовою, курсанти формують свою комунікативну компетенцію. Такі методи є чудовим способом покращення знань та навичок використання англійської мови. Попереду курсантів ще чекає комплексний екзамен за фахом, де вони зможуть продемонструвати всі свої знання за обраною спеціальністю.

В інституті розпочалась атестація бакалаврів

28 січня розпочалась атестація курсантів четвертих курсів за освітнім ступенем «бакалавр» зі спеціальностей «Прикладна механіка» та «Хімія», яка триватиме впродовж трьох тижнів. Цього року екзаменаційну комісію очолює начальник служби радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки відділу оперативного (бойового) забезпечення військ штабу Командування Повітряних Сил Збройних Сил України полковник Дмитро Рафікович Сулейманов. Голова та члени екзаменаційної комісії перевірять та оцінять теоретичні знання і практичні навички курсантів. Під час атестації четвертокурсники повинні будуть скласти комплексні екзамени за циклом фахової підготовки та з іноземної мови. Чотирнадцять курсантів претендують на право одержання диплома з відзнакою.

Проведення атестації в навчальному закладі розпочалось з організаційного засідання та відрекомендування керівного складу інституту голові екзаменаційної комісії. Було також проведено стройовий огляд особового складу, який залучається до складання екзаменів, представлення членів екзаменаційної комісії та огляд готовності матеріально-технічної бази інституту до проведення атестації.

Командування та особовий склад інституту щиро бажає четвертокурсникам успіхів у подальшому складанні екзаменів!

Олександр Срібний, офіцер відділення морально-психологічного забезпечення, молодший лейтенант

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет