Натхнення та творчого довголіття!

#2-3 от 14.02.2019

29 січня виповнилося 70 років видатному вченому, фахівцю в галузі техніки високих напруг та великих імпульсних струмів, лауреату Державної премії України, головному науковому співробітнику НДПКІ «Молнія», доктору технічних наук М. І. Баранову.

Михайло Іванович закінчив у 1972 р. ХПІ за спеціальністю «Інженерна електрофізика». Свій трудовий шлях розпочав у НДЛ ТВН і ПТ, яка переросла в ОКБ ВІТ, а потім у Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Молнія» НТУ «ХПІ». Працював інженером, закінчив аспірантуру, захистив кандидатську і докторську дисертації. Всі ці роки він працював над створенням великогабаритних установок, які розташовані як на експериментальній базі НДПКІ «Молнія» НТУ «ХПІ», так і на випробувальних полігонах Росії.

За цей час М. І. Баранов став провідним фахівцем у галузі електрофізики та техніки високих напруг, автором понад 70 винаходів, 400 наукових праць, 6 монографій, підготував 3 кандидатів технічних наук. Його наукові праці присвячені забезпеченню електромагнітної, електротермічної та електродинамічної стійкості об’єктів високовольтної імпульсної техніки, електроенергетичних та аерокосмічних систем до дії великих імпульсних струмів та потужних електромагнітних перешкод природного та штучного походження. Він розробив нові теоретичні підходи для вивчення таких природних феноменів як лінійна і кульова блискавки.

Михайло Іванович щедро ділиться своїми знаннями зі студентами, працюючи професором кафедри за сумісництвом. Пропагує знання в своїх численних та багатопланових публікаціях.

Від щирого серця вітаємо Вас, шановний Михайле Івановичу, з ювілеєм та бажаємо міцного здоров’я, творчого натхнення, довгих і щасливих років життя! Нехай і далі Ваша професійна діяльність буде сповнена задоволення від витончених рішень, красивих формул та фундаментальних результатів!

Колектив НДПКІ «Молнія» НТУ «ХПІ»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет